Wetenschap - 18 april 2016

WU-hoogleraren tekenen tegen ‘kiloknaller’

tekst:
Rob Ramaker
13

Zeven Wageningse hoogleraren hebben een petitie ondertekend tegen de ‘kiloknaller’. Het protest tegen prijsaanbiedingen met vleesproducten is een initiatief van actiegroep Wakker Dier.

Communicatiewetenschapper Noelle Aarts staat bovenaan de petitie tegen de 'kiloknaller'

Landelijk ondertekenden vijftig hoogleraren het pleidooi, met vanuit Wageningen een diverse afvaardiging. Het gaat om communicatiewetenschapper Noelle Aarts, voormalig bestuurslid van de stichting Wakker Dier, milieutechnologen Cees Buisman en Gatze Lettinga (emeritus), omgevingswetenschapper Esther Turnhout, socioloog Han Wiskerke en ecologen Frank Berendse (emeritus) en Karle Sikora (emeritus).

Een ‘kiloknaller’ is volgens Wakker Dier een supermarktaanbieding van vlees zonder zichtbaar welzijnskeurmerk. Dit staat haaks op hun eerdere definitie waarbij een kiloknaller onder een bepaalde veesprijs per kilo zakte die volgens de actiegroep te laag is voor verantwoorde productie. In de Volkskrant hekelt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) vanmorgen de schuivende definitie. Ook merken ze op dat vlees zonder welzijnskeurmerk niet per definitie geproduceerd is in omstandigheden met laag welzijn. 

[We moeten] fatsoenlijk omgaan met mensen en dieren, ook met dieren die we houden en doden voor eigen consumptie
Noelle Aarts, persoonlijk hoogleraar Strategische communicatie

De Wageningse ondertekenaars motiveren hun steun met uiteenlopende argumenten. Zo schrijft Aarts dat we ‘fatsoenlijk [moeten] omgaan met mensen en dieren, ook met de dieren die we houden en doden voor eigen consumptie’. Het stunten met vleesprijzen zou hier haaks op staan. Berendse wil vooral een ‘volledige omschakeling naar een duurzame veehouderij’. Dit ontwikkeling moet onder meer helpen de Nederlandse natuur te herstellen. 

Wakker Dier strijdt al jaren voor meer dierenwelzijn; bijvoorbeeld voor de adaptatie van langzaam groeiende kippenrassen. Reclame- en publiciteitscampagnes – met soms expliciete naming and shaming – worden gebruikt om supermarkten en levensmiddelenmerken aan te zetten tot gedragsverandering. Ook weet de actiegroep met succes het debat te vormen met eigen woorden en frames; terminologie als ‘kiloknaller’  en ‘plofkip’  is inmiddels gemeengoed.

Re:acties 13

 • Markje van Kant & Didi Zit

  Beste "Student",
  Ik vraag ook niet om jou mening over deze hoogleraar. Als jij je zo actief in wilt zetten om een "activist" onder uit te trappen, wat maakt het jou dan? Ben je een hoogleraar, dan mag je nooit meer je mening uitspreken. Je kunt het er niet mee eens zijn. Spreek je dan ook uit met je eigen naam en niet anoniem...

  Reageer
 • MCS student

  Opvallend. Dat juist degene die in haar inaugurele rede zo hard pleit voor dialoog, zo duidelijk een standpunt inneemt, wat eerder tot discussie dan tot dialoog leidt.

  Reageer
 • Geen toegevoegde waarde

  De titel Hoogleraar werkt niet in je voordeel als je die titel niet hebt in het vakgebied waar je een mening over uit. Een hoogleraar in de communicatiewetenschappen die zich uitspreekt over dierenwelzijn is voor mij niet anders als een loodgieter die zich uitspreekt over het werk van de lokale kapster. Dit kan toch zelfs het niet-academische volk niet ontgaan?

  Reageer
 • Kippekop

  Oei, een universiteit die zich conformeert aan 'wakker dier'. Hoe objectief kun je nu nog een onderzoek doen?

  Reageer
 • Buurman van de Haarweg

  Het zou interessant zijn als de Resource een aantal van deze WU-hoogleraren uitgebreider wil interviewen over hun drijfveren om mee te werken aan dit pleidooi. In het VK artikel regent het one-liners, daar schieten we niks mee op.

  Of prof. Aarts op enige wijze verbonden is of was aan Wakker Dier weet ik niet. Maar iedereen legt dit meteen negatief uit. Je zou ook kunnen zeggen dat ze met haar communicatiekennis een hoop goeds kan brengen bij Wakker Dier.

  Dat Wakker Dier kiest voor een radicale aanpak snap ik ergens wel, het is de makkelijke weg. Dialoog en toenadering zijn niet sexy. Doordat de twee partijen (CBL en Wakker Dier) tegenover elkaar staan blijf je als buitenstaander in het midden onwetend achter. En dat wekt wellicht argwaan en is goed voor Wakker Dier.

  Reageer
  • Buurman van de Haarweg

   Voor de geïnteresseerde lezer:

   Hier de lijst met hoogleraren die dit pleidooi steunen, en hun motivatie: http://www.wakkerdier.nl/uploads/media_items/50-hoogleraren-vs-kiloknallers.original.pdf

   En ook wel aardig om te bekijken zijn de reacties op dit artikel van Foodlog:
   http://www.foodlog.nl/artikel/voorlopig-winnen-alleen-supers-bij-kiloknallerverbod/

 • Dubbelspel

  Heeft Noëlle aarts niet ooit in de raad van advies (of iets dergelijks) van Wakker Dier gezeten? Ze was er wel ooit aan gelieerd, dus dit verbaasd me niet. Als je de discussie voert dat boeren fatsoenlijk betaald moeten worden voor hun producten dan eens! Een prachtvak en we mogen trots zijn op onze NL boeren. Maar onze boeren bashen en doen alsof ze allemaal dierenmishandelaars zijn gaat mij echt te ver. Politiek gewin over de rug van zeer hardwerkende integere mensen. Zie Boerburger accounts op twitter en Facebook. Ik vraag me overigens af hoeveel van deze ondertekenaars huisdieren hebben....#watnoudierenwelzijn

  Reageer
 • Slapend Dier

  Doet Wakker Dier ook nog een beetje aan sustainability? Dierenwelzijn verhogen geeft een gigantisch extra impact op het milieu.

  Reageer
 • Claus Pauwper

  Dit ondermijnt het wetenschappelijk karakter van onze universiteit! Deze "definitie" van een "kiloknaller" kan dan zo ook worden gebruikt voor afgestudeerden binnen het huidig WO. De handtekeningen van boven genoemden zouden hierbij niet in verband met onze universiteit mogen worden gebracht.

  Reageer
 • Student

  Noelle Aarts heeft al jaren moeite om haar activisme en hoogleraarschap te scheiden. Bij het vak strategische communicatie worden er knuffels van het WNF de zaal in gegooid met slogans als 'wordt lid bij het WNF anders wordt de natuur verwoest'. Er moet gezegd worden dat Aarts studenten kan interesseren voor 'communicatie' maar probeer zo neutraal mogelijk te doceren. Geen wetenschappelijk ongefundeerde anti-kilo knaller petities tekenen, op je hoogleraar titel dus. Wat betreft wakker dier; deze linkse club predikt leugens om het ongenoegen te uiten over mensen die genieten van een stuk goedkoop vlees. (dat mits in Nederland geproduceerd aan een waslijst van dierenwelzijn regels moet voldoen).

  Reageer
 • Bloem

  Ik zie geen hoogleraren die er verstand van hebben die getekend hebben. Dat lijkt me een signaal. Helaas zullen anderen dit anders zien...
  Wakker dier schreeuwt te hard, de hoogleraren van de WUR zouden zich niet op titel hiermee moeten inlaten.

  Reageer
  • Buurman van de Haarweg

   Praktisch bekeken: je kunt betwisten of hoogleraren Animal Sciences vrij kunnen spreken, door een dergelijk initiatief te ondersteunen strijken ze misschien tegen de haren in van de industrie waar ze voor- en mee samenwerken.

   Maar ik ben het met je eens. Als er één discipline is waar het verschil gemaakt kan worden, is dat bij Animal Sciences. Volgens mij wordt er hard aan gewerkt om diervriendelijkheid te vergroten. Maar dat gaat natuurlijk niet over één nacht ijs.


Re:ageer