Nieuws - 30 september 2009

WSO protesteert tegen kamertekort

De WSO schat dat ongeveer de helft van de eerstejaars nog geen kamer in Wageningen heeft. Om aandacht te vragen voor de kamernood organiseert de studentenorganisatie een sleep-in.

Wielerbaan.jpg
De meeste studenten die nog geen kamer hebben, reizen op en neer tussen het ouderlijk huis en de collegezaal. Ongeveer 18 procent van die groep reist dagelijks meer dan 2,5 uur. Dat blijkt uit een enquête van de Wageningse Studenten Organisatie (WSO). Ruim 300 nieuwkomers uit binnen- en buitenland vulden de vragenlijst in.
Een groot deel van de ondervraagden vindt het lastig om zonder studentenkamer een sociaal leven op te bouwen in Wageningen. En zo'n 40 procent verwacht dat het op en neer reizen hun studie negatief zal beïnvloeden. ‘De studenten moeten namelijk vroeg op en zitten daardoor minder fit in de collegezaal. Ook hebben ze minder tijd en energie om thuis nog te studeren', legt Marlies Bos van de WSO uit.
Kamperen
De enquête werd ingevuld door ruim 150 Nederlandse studenten en ruim 150 internationale studenten die tijdelijk gehuisvest zijn in een bungalowpark in Hoenderloo. Op dit moment zitten daar zo'n 190 internationale studenten. Zij hebben waarschijnlijk voor de kerst woonruimte in Wageningen.
Nederlandse eerstejaars moeten langer wachten. Volgens een grove schatting van de WSO heeft de helft van hen nog geen kamer. Studentenhuisvester Idealis verwacht iedereen eind mei volgend jaar aan een kamer te hebben geholpen. Ongeveer zestig studenten staan op camping de Wielerbaan in Wageningen. Zij verblijven in caravans. De camping heeft bovendien nog tien studenten op een wachtlijst staan.
Sleep-in
De WSO denkt dat het kamertekort een blijvend probleem is. ‘De kans is groot dat er volgend jaar nog meer studenten naar de universiteit komen', zegt Bos. ‘Bovendien komt waarschijnlijk hogeschool STOAS naar Wageningen, zodat nog meer studenten een kamer nodig zullen hebben.'
Om aandacht te vragen voor het probleem organiseert de WSO een sleep-in. In de nacht van donderdag 1 oktober op vrijdag 2 oktober overnachten de studenten in sportcomplex de Bongerd. Samen met Unitas organiseert de WSO die nacht een ‘Home Sweet Homeless' feest in De Bunker. Bij een gezamenlijk ontbijt, de volgende ochtend, willen de actievoerders een petitie aanbieden aan rector magnificus Martin Kropff, de Wageningse wethouder Stella Efdé en een vertegenwoordiger van Idealis.