Nieuws - 31 december 2015

WK debatteren voor studenten

tekst:
Carina Nieuwenweg

Op het World Universities Debating Championship (WUDC) komt dit jaar voor het eerst een team uit voor Wageningen University. Teun Fiers en Jos Buijvoets van Wageningen Debating strijden mee om de kampioenstitel in Thessaloniki, Griekenland.

Hoewel de gemiddelde student nu vakantie viert en zich opmaakt voor de jaarwisseling, zijn Teun en Jos al een paar dagen intensief aan het debatteren. De wereldkampioenschappen zijn in volle gang; het toernooi is begonnen op 28 december en duurt nog tot en met 3 januari. Het tweetal zal dus ook de jaarwisseling in Griekenland doorbrengen.

De studenten hebben er flink wat voorbereidingswerk in gestoken. Thema's en stellingen worden vooraf niet bekend gemaakt, dus hebben de twee een volle dag besteed aan het analyseren van recente onderwerpen in de media. ‘Vaak worden stellingen namelijk op de actualiteit gebaseerd’, weet Teun. Ook hebben ze meegedaan aan het voorbereidingstoernooi dat de WUDC organiseerde.

Op dat voorbereidingstoernooi kon Wageningen Debating goed meekomen in de ‘English as a Second Language’-league. Maar doorstoten naar de finales zien ze niet gebeuren. ‘Dat is alleen voor de beste teams weggelegd’, aldus Teun.

Het is voor het eerst dat een team van Wageningen Debating meedoet aan het wereldkampioenschap. Teun: ‘In principe mag elke universiteit een team leveren. Toch denk ik niet dat Wageningen Debating elk jaar zal meedoen. We zijn nog best klein en het is de vraag of er elk jaar twee enthousiaste leden zijn die dit in de kerstvakantie willen doen. Ook is er een kans dat de toelatingseisen strenger worden met een groeiend aantal deelnemende universiteiten.’

Tussenstanden van het toernooi zijn te vinden via live updates van de Nederlandse debatbond.