Nieuws - 12 februari 2009

WIEDROBOT MAG NOG NIET LOSLOPEN

Het duurt nog wel even voordat een robot zonder toezicht het land op mag om onkruid te zoeken. Maar ze worden wel steeds slimmer. Dankzij onderzoek als dat van ir. Tijmen Bakker. Hij promoveert morgen op een machine die zelfstandig tussen de suikerbieten wiedt.

nieuws_2926.jpg
Handmatig wieden is tijdrovend werk. Je bent er jaarlijks per hectare al snel tachtig uur mee kwijt. Geen wonder dat er naar goedkopere oplossingen wordt gezocht. Vooral het machinaal wieden van onkruid tussen planten in dezelfde rij levert volgens Bakker problemen op. Dat kan nog maar in enkele gewassen, bovendien is de capaciteit van dergelijke machines klein.
Bakker richtte zich daarom op een robot die de arbeid vervangt en nauwkeurig binnen een perceel kan navigeren. De resulterende machine navigeert met hulp van een camera en gps. Daarnaast heeft Bakker een nieuw algoritme ontwikkeld. Kern daarvan is de omzetting van kleurenbeelden in grijstinten om een goed contrast te krijgen tussen de planten en de bodem. Met die grijstinten kan de computer de bietenrij in kaart brengen. Vervolgens is het een koud kunstje om de machine langs de uitgestippelde route te laten rijden. ‘We hebben daarvoor een mooi besturingssysteem ontwikkeld. Dat kan in principe voor ieder vierwielbestuurbaar voertuig worden gebruikt dat beweegt langs een vooraf gedefinieerd pad.’
De robot werkt, in principe. Maar daarmee zijn we er nog lang niet. ‘Mijn neefje van vier kan nog altijd beter wieden dan de beste machine die tot nu toe is gemaakt’, aldus Bakker. Het probleem met robots zit ‘m volgens Bakker in de robuustheid. ‘Het werkt wel, maar hoe garandeer je dat het onder alle omstandigheden goed gaat? En hoe ziet zo’n machine dat het niet goed gaat?’ Oftewel: kun je zo’n robot veilig alleen de wei in sturen? Op die vraag moet vervolgonderzoek zich volgens Bakker richten.
‘Helemaal alleen op pad, dat duurt nog wel even. Ik zie daarom zelf een traject voor me waarin eerst machines op de markt komen die functioneren onder toezicht van de mens.’ / Roelof Kleis

Tijmen Bakker promoveert op vrijdag 13 februari bij prof. Gerrit van Straten, hoogleraar Meet-, regel- en systeemtechniek, en prof. J. Müller, hoogleraar Agrartechnik aan Universität Hohenheim, Stuttgart.