Organisatie - 13 december 2007

WICC voor tien miljoen verkocht

Wageningen UR heeft hotel en congrescentrum WICC en het voormalige IAC aan de Lawickse Allee in Wageningen volgens het kadaster voor tien miljoen euro verkocht aan een particuliere belegger. De ontwikkeling van het WICC komt nu volledig in handen van de huidige directeur Jaap Venendaal, die de aandelen in de exploitatiemaatschappij van Wageningen UR voor een onbekend bedrag heeft overgenomen.

Hotel en congrescentrum WICC aan de Lawickse Allee in Wageningen.

Foto: Guy Ackermans

De overdracht van panden en aandelen is op 5 december beklonken. De verkoop past volgens een persbericht in het beleid van Wageningen UR om zich te concentreren op een beperkt aantal locaties in Wageningen. ‘Daarnaast behoort het exploiteren van een hotel en congrescentrum niet tot de kerntaken.’
Een deel van de medewerkers die nu in het gebouw op Lawickse Allee 11 zijn gehuisvest, verhuist naar het nabijgelegen Bestuurscentrum aan de Costerweg. Dit zijn de medewerkers van de Wageningen Business School, de decaan van de onderzoeksscholen en het frontoffice van Wageningen International. De Wageningen Business Generator en de afdeling Capacity Development & Institutional Change blijven bij het WICC gehuisvest. Het gaat volgens Bram Huisman, directeur van Wageningen International, om ongeveer 45 mensen die ‘veel gebruik maken van de congres- en vergaderfaciliteiten’.
Directeur Venendaal wil het WICC uitbouwen tot een modern hotel en congrescentrum met veel activiteiten. Het huidige buffetrestaurant wordt omgebouwd tot een à la carte restaurant en er komen zestig tot tachtig tweepersoonskamers bij. Venendaal is ook op zoek naar een nieuwe naam voor WICC. Het Wageningen International Conference Centre aan de Lawickse Allee 9 en het Wageningen International Residence (WIR) aan Stadsbrink tellen nu samen 218 hotelkamers. WIR werd al gepacht van de Nijmeegse particuliere belegger Kalkhoven, die nu ook het WICC en voormalige IAC heeft aangekocht. Het congrescentrum werd in 1972 gebouwd door het landbouwministerie om cursisten uit het buitenland te herbergen.