Nieuws - 14 april 2011

WEP maakt duurzame kaart

Het Wageningen Environmental Platform presenteerde gisteren tijdens de lunch in Forum de Ecomap II: een kaart van Wageningen met alle milieuvriendelijke bedrijven uit de omgeving.

WEP_002.jpg
De Ecomap is bedoeld voor alle nieuwe Wageningers, vertelt Laura de Kubber, voorzitter van het WEP. Iedereen die zich inschrijft in Wageningen krijgt er een. 'Het doel is dat mensen gaan rondfietsen om verschillende plekken te ontdekken', zegt Kubber. 'En dat ze meer duurzame producten gaan kopen natuurlijk.'
Kringloop
Alle bedrijven die op de Ecomap staan verkopen duurzame producten,  maar eco  is lastig af te bakenen. Kubber: 'Het milieu staat bij ons centraal. De bedrijven op de kaart zorgen voor weinig afval, leveren biologische producten die dus zonder pesticiden zijn geproduceerd. En ze zitten in de buurt.' Dat zijn niet alleen boerderijwinkels, maar bijvoorbeeld ook kringloopwinkels en een speelgoedzaak.
Ommuurde tuin
Op de vraag welk bedrijf wel wat meer bekendheid mag krijgen antwoordt Kubbe: 'De Ommuurde tuin. Daar kun je zelf groenten plukken, en het is gewoon een mooie plek om te zijn.' De Hoge Born is volgens haar wel bekend onder studenten. 'Maar ze realiseren zich niet dat het maar vijf minuten fietsen is vanaf het Forum.' Ook noemt ze Vreemde Streken. 'Als je een etentje wil geven dan is dat een goed adres. Ze zijn niet duur en de eigenaresse is altijd bereid om mee te denken.'
Eco I
Een aantal jaar geleden maakte WEP de kaart voor het eerst, en ondernemers waarderen het zeer.  'Na de vorige keer hebben verschillende bedrijven zich gemeld, omdat ze ook graag een plekje op de kaart wilden.' Ook de gemeente Wageningen en het Louis Bolk Instituut waren enthousiast. Zij brachten samen 2700 euro aan subsidie op voor het project dat twee jaar heeft geduurd. Er zijn 5455 kaarten gedrukt. Wie er eentje wil kan terecht bij de WSO.
Om 15.30 begint een fietstocht van het WEP naar Hemmen. De tocht begint bij Forum en voert langs een aantal bedrijven die op de Ecomap II staan.