Nieuws - 8 november 2016

WE-pod rijdt eerste passagiers rond (video)

De WE-pod rijdt vanaf vandaag voor het eerst passagiers rond op de campus. Eens per week, op dinsdagen tussen elf en een uur. Als de techniek meewerkt tenminste.

En daar wringt vandaag, de eerste dag dat de WE-pod Wurbie zijn rondjes rijdt, de schoen. Het busje met de eerste echte passagiers aan boord staat om de haverklap stil. ‘Vandaag is wel een heel slechte dag’, verontschuldigt steward Thijs Ruigrok zich voor het oponthoud. Wurbie is dan al in de remmen gegaan voor een vuilnisauto die te dichtbij komt, een paar
voetgangers waar-ie geen raad mee weet en stuurt vervaarlijk dicht langs een geparkeerde auto.

Het onverwachte is onderdeel van de testfase. Maar het is nu ook weer niet de bedoeling dat het busje voor elk wissewasje stopt. Ruigrok en de technicus-van- dienst weten ook niet hoe het komt. Dat wordt allemaal achteraf uitgezocht. Wurbie is duidelijk aan het leren. Daar is deze testfase met passagiers voor bedoeld. Na maanden van voorbereiding gaan de WE-pods nu eindelijk passagiers vervoeren op de campus.

Ruigrok is een van de twee student-stewards die zijn opgeleid om aan boord van de WE-pods (naast Wurbie is er ook nog een Welly) een oogje in het zeil te houden. De masterstudent Agrotechnologie heeft er een betaalde baan aan. Ruigrok is niet voor een gat te vangen. Hij maakt van de nood een deugd en neemt uitvoerig de tijd om zijn passagiers (zie de video) in
te wijden in de techniek van het voertuig.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

De WE-pod rijdt -ijs en weder dienende- elke dinsdag tussen 11.00-13.00 uur zijn rondjes. Wie mee wil kan dat met een eenvoudig handgebaar duidelijk maken. Er is aan boord plek voor zes personen. Pas volgend jaar vinden de eerste testritten naar station Ede-Wageningen plaats. Bij het station ligt al een paar maanden een parkeerplaats te wachten op het busje.