Nieuws - 14 maart 2002

WCFS investeert in het mondgevoel

WCFS investeert in het mondgevoel

"Ik stop bij mijn proefpersonen een balletje in hun mond", zegt Lina van Engelen. "Maar wat voor eentje, dat kunnen ze niet zien. Daarna geef ik ze een stel balletjes van verschillende grootte en vraag ik ze om aan te wijzen welk formaat ze in hun mond hebben."

Over anderhalf jaar hoopt de Utrechtse tandheelkundige te promoveren. Sponsor van haar onderzoek is het Wageningen Centre for Food Sciences, een samenwerkingsverband tussen onderzoekers van onder meer Wageningen UR, TNO en de levensmiddelenindustrie.

Doel van het onderzoek is het 'leren doorgronden van het mondgevoel', zegt promotor dr Frits Bosman, die net als Van Engelen is verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. "We willen met dit onderzoek meer inzicht krijgen in hoe de mond voedsel waarneemt. Hoe groot moeten brokken zijn om ze door te slikken? Gaat dat puur op instinct, en slikken we na twintig keer kauwen gewoon door, of voelen we in onze mond hoe fijn we het voedsel hebben vermalen? Dat soort dingen willen we weten."

Het onderzoek is niet alleen van belang voor artsen, die kunnen leren wat voor problemen mensen met een aangetaste mondholte met eten kunnen hebben. Ook voor de levensmiddelenindustrie is het interessant, zegt promovenda Van Engelen. "Om een willekeurig voorbeeld te geven: je hebt vla met chocoladebolletjes. Uit dit onderzoek kun je afleiden hoe groot je die bolletjes kunt maken."

Nu werkt Van Engelen nog met bolletjes. Maar als haar onderzoek verder is gevorderd, wil ze 'echte brokken' onderzoeken, zoals die ontstaan als een mond brood, aardappelen of een ander voedingsmiddel vermaalt.

Van Engelen heeft al ontdekte dat vooral de tong van belang is voor het mondgevoel, en niet het gehemelte. Dat bleek uit experimenten bij proefpersonen waarbij het gehemelte met een stukje plastic was afgedekt. Anders dan verwacht had de ingreep geen invloed op de juistheid van de schatting van de grootte van de bolletjes. | W.K.