Organisatie - 13 november 2008

WATERSCHAP LEEFT IN LEEUWARDEN

De verkiezingen voor de waterschappen mogen landelijk weinig tot de verbeelding spreken, op 10 november stroomde het auditorium van Van Hall Larenstein in Leeuwarden nagenoeg vol voor het ‘waterschapsdebat’. Onder aanvoering van ex-NOS-presentator Gijs Wanders namen de negen lijsttrekkers voor het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân elkaar de maat over zaken als natuurlijke waterberging en nieuwe gemalen.
‘Wij leiden mensen op die bij het waterschap terechtkomen’, zegt Casper Zoete, docent Watermanagement en initiatiefnemer van het debat bij VHL, over de aanleiding van het debat. ‘En als hogeschool moet je je maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.’ Zoete is niet onder de indruk van het kennisniveau van de waterschapsbestuurders, hoewel hij in de loop van het levendige debat zijn oordeel wat moet bijstellen. Ook kan het volgens hem geen kwaad om rond de verkiezingen wat extra aandacht voor de wateropleidingen te vragen. Overigens niet alleen voor VHL, ook de andere hogescholen van Leeuwarden doen mee aan het debat.
Het gangbare sentiment dat er niets te kiezen valt bij het waterschap als uitvoerend overheidsorgaan gaat in Friesland niet op, zo blijkt tijdens het waterschapsdebat. Door het nieuwe kiesstelsel met heuse partijprogramma’s staan de lijsttrekkers van de VVD, de Fryske Nasjonale Partij en lokale partijen soms diametraal tegenover elkaar.
Tussen de discussies door kan het publiek interactief zijn eigen waterkennis testen. Winnaar blijkt dijkgraaf Paul van Erkelens van It Wetterskip; zijn stemkastje telt de hoogste score. Niet ver daarachter eindigt student Kust en zee Rutger van der Veen. Niet eerlijk, vindt de zaal, en de dijkgraaf eigenlijk ook. Waarna de VHL-student alsnog de eer en cheques voor goede doelen wordt gegund.