Nieuws - 23 april 2009

‘WAGENINGERS TE WEINIG AMBITIEUS’

De meeste Wageningse studenten bereiden zich niet genoeg voor op hun carrière als manager of wetenschapper. Dat zei rector magnificus prof. Martin Kropff tijdens de opening van de vijfde Education-day, op 16 april. Ook andere sprekers opperden dat Wageningse afgestudeerden wel wat meer ambitie mogen tonen.

Kropff kondigde aan verschillende masterprogrammas te willen invoeren waarbij studenten specifieker worden opgeleid tot onderzoeker, manager, beleidmaker of onderwijzer. Dat lijkt hem een goede manier om je toekomst te ontwerpen. ‘Idealisme in Wageningen betekent science for impact’, aldus de rector.
Wat voor soort impact dat kan zijn werd verwoord door de Wageningse alumnus dr. Hans Westerbeek. Hij gaf een ietwat overweldigende presentatie over zijn weg naar de top als directeur bij de nutriëntenafdeling van FrieslandCampina. Over het bedrijf vertelde hij: ‘We help people moving forward in life by getting more out of milk. Milk is full of possibilities. From cow to consumer, our breakthrough ideas unlock the power of milk.’ En zo verder.
Volgens Westerbeek lopen Wageningers achter bij andere afgestudeerden omdat ze hun carrièredoelen vaak niet helder hebben. Zijn belangrijkste boodschap voor de aanwezige studenten was ambitie te tonen tijdens sollicitatiegesprekken en trots te zijn op wat je hebt bereikt. Op vragen uit de zaal over hoe je carrièredoelen kunt vaststellen voor je enig idee hebt van het werkveld, kwam nauwelijks antwoord. Behalve dat het belangrijk is om ambitie te tonen.
Aan het eind van de dag, na een serie workshops over onder meer assessments en ondernemerschap, gaf onderwijsdirecteur Pim Brascamp - gezeten op een gammele stoel in de coffeecorner van Forum - een treffende samenvatting van de dag: ‘De uitdaging voor academici is te weten te komen wat je niet weet. De uitdaging voor managers is om dat te verbergen.’ / Nicolette Meerstadt

Tips voor een succesvolle wetenschappelijke carrière:
1 Zoek een goede onderzoeksgroep uit. Het is moeilijk om boven het niveau van je omgeving uit te komen, dus neem niet de eerste de beste positie aan.
2 Doe wat je leuk vindt. Zo kun je jarenlang geboeid blijven door je eigen onderzoek.
3 Specialiseer je niet te vroeg. Een onderzoeksmaster kan een goed idee zijn, maar ook laatbloeiers kunnen ver komen.
4 Je PhD is je cv. Werk aan je netwerk, doe onderzoek in het buitenland, en geef lezingen.
5 Publish or perish. Dat geldt tegenwoordig zelfs voor de sociale wetenschappen.
6 Wetenschap en gezin zijn te combineren. Mits je goed plant.