Organisatie - 4 december 2008

WAGENINGEN WERFT STUDENTEN IN NANJING

Een Wageningse delegatie bezocht vorige week de Nanjing Agricultural University (NAU) om de mogelijkheden voor verregaande samenwerking te bespreken. Het gaat daarbij vooral om het aantrekken van Chinese PhD-studenten en onderzoek in China. Van Hall Larenstein was ook van de partij, om studenten te werven.

Chinese studenten op de markt in Wageningen. Hun aantal daalt, maar nieuwe initiatieven van Wageningen Universiteit en Van Hall Larenstein zouden de terugloop moeten stoppen.
‘We hebben gekeken naar de terreinen waarop we samen kunnen werken. Op die terreinen is er interesse om talent te spotten en PhD-studenten naar Wageningen te brengen’, vertelt rector Martin Kropff. Een eventuele volgende stap is het ontwikkelen van een gezamenlijk onderzoeksprogramma in China rondom thema’s als duurzaam beheer, landgebruik en ketenontwikkeling.
Bij de Chinese Agricultural University in Beijing lopen al acht projecten. Met de NAU zijn er eveneens al stevige banden. Zo is er een speciaal programma met drie PhD-studenten van de NAU in samenwerking met de KNAW en het Chinese ministerie voor wetenschap en technologie. Midden volgend jaar brengt de NAU een tegenbezoek aan Wageningen.
Het aantal Chinese studenten aan Wageningen Universiteit loopt overigens wat terug. Op dit moment zijn het er 186 in totaal, waarvan 149 master- en 37 bachelorstudenten. Het aantal nieuwe eerstejaars bachelor- en masterstudenten uit China schommelde de laatste paar jaar rond 60. Maar dit jaar zijn er slechts 28 Chinese eerstejaars. ‘China heeft de afgelopen jaren de capaciteit vergroot om mensen intern op de leiden’, verklaart Kropff.
Namens Van Hall Larenstein was Jos Leeters van de Wageningse vestiging mee naar Nanjing. Hij is onder meer coördinator van het succesvolle 2+2-programma. Chinese studenten volgen twee jaar les aan de universiteiten van Bejing en Kunming en worden daar voorbereid op twee jaar onderwijs aan VHL, waar ze hun bachelor afronden. Tot nu toe zijn er meer dan tweehonderd Chinese studenten uit het programma afgestudeerd en dit jaar zijn er 48 studenten uit Bejing en Kunming begonnen aan het derde jaar bij VHL. ‘Dat is ongeveer een derde meer dan vorig jaar’, vertelt Leeters.
Het 2+2-programma is opgezet voor de opleidingen International Horticulture and Marketing, International Agri-Business and Trade en Land and Water Management. Leeters: ‘We zijn in China aan het kijken of we hetzelfde concept op andere plaatsen en met andere majoren kunnen toepassen. We zouden bijvoorbeeld op het gebied van dier kunnen samenwerken met de faculteit Animal Science & Technology in Nanjing.’
In tegenstelling tot de hogeschoolvestigingen in Velp en Wageningen trekt VHL Leeuwarden steeds minder Chinese studenten. Ontving de hogeschool tot voor kort elk jaar nog zo’n dertig studenten van het Environmental Management College of China (EMCC), dit jaar telt de opleiding Watermanagement er drie. Om de instroom weer op gang te brengen wil VHL Leeuwarden samen met Wageningen Universiteit een gecombineerd tweejarig studieprogramma ontwikkelen.