Organisatie - 24 augustus 2010

Vuvuzela's voor een betere cao

De onderwijsbonden gaan op 6 september, voorafgaand aan de opening van het academisch jaar, kabaal maken voor een goede cao. Onder het motto 'Wetenschap is goud waard' willen ze een loonsverhoging voor personeel van de universiteit.

iStock_vuvuzela.jpg
'We gaan met vuvuzela's kabaal maken en flyers uitdelen bij de Aula, Hof van Wageningen en Forum', zegt Dick Verduin, woordvoerder van de vakbonden. 'We willen voorkomen dat er rechtsongelijkheid komt.' De vakbonden hebben al cao's afgesloten met het HBO (Van Hall Larenstein) en DLO, maar met de universiteit nog niet. Het landelijk overleg tussen de vereniging van universiteiten, VSNU, en de bonden zit vast.
Verduin: 'Wageningen Universiteit heeft vorig jaar tien miljoen euro winst gemaakt. Het aantal studenten is sterk gestegen, met weinig personeel erbij. Het personeel heeft een geweldige inzet getoond om die groei op te vangen. Wij vinden dat het bestuur die inzet moet belonen.'
De onderwijsbonden hebben de hoogleraren gevraagd om een kaartje metv de slogan Wetenschap is goud waard op hun toga te dragen naar de opening van het academisch jaar en de kaartjes te overhandigen aan bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen. De bonden zijn niet van plan de openingsplechtigheid te verstoren, zegt Verduin. Hij spreekt namens vier vakbonden. Zo'n duizend personeelsleden van de universiteit zijn lid van een bond.
Ook bij de andere universiteiten voeren de onderwijsbonden actie voor een goede cao. Ze willen dat de universiteitsbestuurders druk uitoefenen op de VSNU om tot een landelijk akkoord te komen met de bonden, met daarin koopkrachtbehoud en een werkgelegenheidsgarantie.