Student - 25 januari 2010

Vuile hoer

'Hé sletje, kom je even bij ons staan? Kom dan. We willen alleen maar met je praten. Kom dan. Vuile hoer!' Iedere dag moeten de mensen van Culemborg hier 'boven staan'.

Dat weet ik, want mijn oom woont er met zijn vrouw en dochters en hij bracht het nieuws wel erg dichtbij op de verjaardag van mijn oma. Bij de laatste gedeelte van de interpretatie van het verbale geweld door mijn oom zei mijn oma gepikeerd: 'nou, moet dat? Ik ken jou even niet hoor.' Maar zo gaat het dus wel. De groepen Molukkers en Marokkanen staan elkaar naar het leven en daarbij is een cultuur van domineren en terroriseren ontstaan. Overtredingen geven status dus niets helpt meer.
Wat doet u als een stel schoffies u naroept? In de meeste gevallen ben je machteloos. Je moet er boven staan, hoor ik wel eens. Dat kan ik niet. Je laten terroriseren door zo'n clubje misbaksels getuigt van bijzonder weinig zelfrespect. Erboven staan en niets doen is onzin, zij winnen dan. Maar hoe dan?
Mijn oom was op stoom dus ik kreeg extragratis inzicht in zijn door onmacht gekwelde geest. 'Je moet ze pakken waar het pijn doet. In hun portemonnee, bij hun familie en in hun ego. Als zoonlief over de schreef gaat moet je het hele gezin uit hun huurwoning zetten. Waar ze dan naartoe moeten is het tweede vers, maar de familie moet verantwoordelijk worden gemaakt. Hun ego pakken is op meerdere manieren mogelijk. Begin bij hun bling. Stop hun uitkering per direct bij een overtreding. Niet van dat zachte gedoe met straatcoaches. Afbreken moet je ze en van voren af aan opbouwen.'
Door angst ingegeven rechtse praat, of de enige oplossing?  In ieder geval moeten gemeentebesturen een opdonder van formaat krijgen voordat ze ook maar in de buurt van de daadkracht gaan komen die nodig is bij de aanpak van dit probleem.