Nieuws - 19 juni 2008

Vrouwen in Wageningen

nieuws_2331.jpg
Sex and the City: the Movie ging vorige week in Wageningen in première. Het Heerenstraat Theater vond het een leuk idee om van deze première een ladiesnight te maken. Er waren drankjes, goodiebags en een catwalk met Hoge Hakken Modeshow en Hoge Hakkenrace.
Ik was er bewust niet bij, en ik vraag me af hoe het was. Wageningse vrouwen in een Hoge Hakkenrace? Ik weet het niet. Ik zie zelden Wageningse studentes op hoge hakken. Soms schaam ik me zelfs een beetje als ik met mijn stiletto’s in Forum verschijn. Ik heb dan het gevoel dat alle koeienvlaai-ontwikkeling-micro-cellulaire-hyper-intelligente-landbouwers me aankijken en vol medelijden hun hoofd schudden. ‘Meissie, je bent hier niet op de goede plaats, en je bent ook vast dom.’
En Wageningse vrouwen stompen mijn vrouwzijn ook behoorlijk af. Ik ben de enige in mijn huis met een föhn en al helemaal de enige die op een brakke zondag in vol ornaat en helemaal opgemaakt in de keuken verschijnt om pannenkoeken te bakken. Als iemand vraagt waarom, schaam ik me weer.
De Wageningse meiden doen het trouwens niet expres hoor, mijn vrouwzijn naar de achtergrond van mijn bewustzijn verplaatsen. Ik heb ook veel dingen van Wageningse vrouwen geleerd. Ongegeneerd zweten tijdens sporten bijvoorbeeld, niet bang zijn voor blubber onder je schoenen en dat je ook heel veel van huisdieren kunt houden. Bijzonder waardevolle zaken. Maar zo’n ladiesnight, tja ik weet het niet. Dat is geloof ik zo niets voor hier, dat het weer juist iets voor hier is. Die avond is het geoorloofd om op stiletto’s rond te hobbelen en schoonheidsbehandelingen te winnen. Maar het is dan ook ladiesníght hè, vooral niet denken dat ze dat elke dag zouden willen doen, stel je voor. Nee joh, gewoon een avond gek doen met de meiden.
Ik geloof dat zo’n avond niets met vrouwzijn te maken heeft, maar meer met een toneelstukje spelen. Waarom is er een ladiesnight nodig om vrouw te mogen zijn? Is het verkeerd om elke dag je op en top vrouw te voelen en je ernaar te gedragen? Ben je dan oppervlakkig?
De volgende dag zit ik met een paar vriendinnen van thuis thuis op een terrasje. Allemaal brak, maar allemaal met goed gestifte lippen en een mooie grote zonnebril op hun neus. Als ik hen voorleg dat ik me misplaatst voel in mijn woonplaats, heeft vriendin S. een antwoord: ‘Iris, stel je niet zo aan. Een echte vrouw is pas een echte vrouw, als ze andere vrouwen in hun waarde laat.’ Verbaasd kijk ik haar aan. Dan schieten we ongelofelijk in de lach. Ik geloof dat er een nieuwe feministische epoche is aangebroken.