Organisatie - 12 januari 2017

Vrouwelijke hoogleraren erbij

tekst:
Roelof Kleis
3

Wageningen University kan voor één, hooguit twee extra vrouwelijke hoogleraren geld krijgen van minister Bussemaker. Toch doen, vindt hoofd HR Ingrid Lammerse.

Bussemaker wil dat de universiteiten dit jaar 100 extra vrouwelijke hoogleraren aanstellen. Zij heeft daarvoor vijf miljoen euro beschikbaar. Vrouwen zijn op Nederlandse universiteiten nog steeds zwaar ondervertegenwoordigd in hoogleraarsposities. Dit jaar is het honderd jaar
geleden dat de eerste vrouwelijke hoogleraar (Johanna Westerdijk, Universiteit Utrecht ) werd aangesteld.

Vijf miljoen euro is lang niet genoeg om een hoogleraarspost te financieren.  Een hoogleraar kost al gauw een ton per jaar. De bijdrage van Bussemaker komt volgens Lammerse neer op vijf jaar lang 10.000 euro per jaar. ‘Er moet inderdaad geld bij’, erkent zij. ‘De rest van de kosten en voor de jaren na die vijf jaar moet de universiteit betalen. Toch vind ik dat we er gebruik van moeten maken. Ook wij willen meer vrouwelijke hoogleraren.’

Marijtje Jongsma, voorzitter van de VAWO (vakbond voor wetenschappers) is te spreken over de voornemens van de minister. ‘Vijf miljoen is niet veel, maar toch is dit een fantastische structurele slag die we goed kunnen gebruiken. Honderd extra vrouwelijke hoogleraren doen wel wat op het totaal. Hiermee laat de minister zien dat het haar menens is.’ In ons land is maar 17 procent van de hoogleraren (met een vaste aanstelling) vrouw.

Wageningen University heeft overigens de afgelopen paar jaar een behoorlijke inhaalslag gemaakt wat de aanstelling van vrouwelijke hoogleraren betreft. In 2011 was Wageningen met 7,6 procent van de fte’s voor vrouwelijke leerstoelhouders nog hekkesluiter van alle Nederlandse universiteiten. Op dit moment is dat 15,7 procent. Het aandeel persoonlijke hoogleraren is zelfs 23 procent.

Re:acties 3

 • Arjen Wals (pers. hoogleraar...)

  Als het niet op 'natuurlijke wijze' kan dan maar op 'onnatuurlijke wijze' - dat het gelijk getrokken moet worden lijkt mij duidelijk - het zal nog wel wat tijd in beslag gaan nemen.
  Overigens - mooie foto van Prof Noelle Aarts in de resource als bekend Wagenings gezicht in den lande en ver daarbuiten - maar volgens mij tellen Wageningse persoonlijke hoogleraren niet mee in de landelijke statistieken als hoogleraar en... Noelle Aarts is persoonlijk hoogleraar... Dat komt omdat een Wageningse pers. hoogleraar feitelijk UHD-is en blijft 'hangen' in de functiewaardering die bij een UHD-er hoort.
  Dat is het eigenaardige van het tenure-track systeem dat Wageningen heeft ingevoerd: wanneer je de hoogste trede bereikt sta je nog met een been een trede lager, bij de stap die een tenure tracker daarvoor heeft gemaakt van UD naar UHD is dat niet zo maar wel bij die belangrijke laatste stap. Ik heb begrepen dat de universiteit bezig is dit te veranderen zodat ook de persoonlijke hoogleraren landelijk 'meetellen' als zodanig. Aangezien het vrij veel vrouwelijke pers. hoogleraren zijn benoemd de afgelopen jaren in Wageningen zouden de cijfers binnenkort wel eens een stuk beter kunnen worden.

  Reageer
 • Apenkop

  @Onderzoeker

  Leuk zo'n getal, maar dat zegt natuurlijk helemaal niets. Volgens mij is er een tijdje terug een artikel geweest waarop de nodige vrouwen in dergelijke posities gereageerd hebben dat ze helemaal niet op een dergelijke functie zitten te wachten. Cijfers zeggen niets zonder context.

  Reageer
 • Henk

  Mijn moeder wil graag hoogleraar worden, kan dat? Ze is verder niet geschikt maar wel vrouw. Ja?

  Reageer
  • Onderzoeker

   Mooie derail, maar uiteraard zijn er heel veel vrouwen die geschikt zouden zijn voor zo'n functie. Hier zijn bijvoorbeeld wat (inmiddels al verouderde) cijfers over het aantal vrouwelijke promovendi/postdocs/UD/etc. in Nederland die uiteindelijk naar zo'n functie kunnen doorstromen. http://www.bhertz.nl/wp-content/uploads/2011/07/Academische-carri%C3%A8res-Feiten-en-cijfers.pdf


Re:ageer