Nieuws - 31 maart 2017

Vroege vogels op vijver bij Forum

tekst:
Roelof Kleis

De meerkoeten op de vijver bij Forum hebben jongen. Het eerste nieuwe leven op de campus. En dat is best snel, zegt bioloog Arnold van Vliet.

(Foto: Guy Ackermans)
Het eerste pluizige jong zit op de rand van het nest in de zon bij te komen. Het pluis waait in de wind. Een tweede jong piept af en toe vanonder de vleugels van de moeder uit. Er zijn er vast nog meer op komst. Een doorsnee broedsel omvat 5-10 eieren. Maar hoe groot het broedsel  is, blijft gissen. Duidelijk is daarentegen wel dat dit vroeg vogels zijn.

‘De eerste meerkoet heeft naar verwachting op 19 maart het eerste ei gelegd’, zegt bioloog Arnold van Vliet. Hij baseert zich op het samen met Sovon ontwikkelde model dat op basis van temperatuur en weer een verwachting uitspreekt over natuurverschijnselen als het leggen van eieren. Een meerkoet doet er minimaal drie weken over om de eieren uit te broeden. De Forum-vogels zijn er dus erg vroeg bij, constateert Van Vliet.

Camera's
De meerkoeten zijn vaste gasten op de Forumvijver. Evenals het zwanenpaar dat amper vijf meter verderop een nest heeft gebouwd. De zwanen zijn nog lang niet zover als hun buren. Het zwanennest is op de wal afgezet met hekken om al te opdringerige passanten en vandalen op afstand te houden. Twee A-4-tjes wijzen er op dat camera’s meekijken.

Jonge meerkoeten verlaten meteen al het nest. De jongen worden door beide ouders begeleid en kunnen volgens de website van Vogelbescherming Nederland na ongeveer 56 dagen vliegen. De ouders gaan vervolgens opnieuw aan de slag. Meerkoeten doen tot drie pogingen een nest jongen groot te brengen. De meerkoet komt het hele jaar in ons land voor en is zeer talrijk.