Nieuws - 21 februari 2013

Vrijheid op wielen

Bepakt met zwem- en picknickspullen rij ik op een zonnige dag met een vriendin naar het strand. Of waarheen dan ook. Want met de auto heb je alle vrijheid. Maar de afgelopen jaren heeft dit gevoel van vrijheid langzaam andere vormen aangenomen. De rechthoekige vorm van mijn mobieltje met internetverbinding, wel te verstaan.

IMG01092-20130216-1627.jpg
Dat is in ieder geval de verklaring van Ebele Wybenga in de NRC voor de daling in de aankoop van auto's door mijn generatie, grofweg die van 1980 tot 1995. En ook als je even op internet zoekt, kom je dit argument vaak tegen. Internet kan nu wel beschouwd worden als een van de basisbehoeften van jongeren. Zo'n verschuiving in de waarden van jongeren vind ik interessant. Mijn vader vertelde me over de beroemde uitspraak van PvdA-leider Joop den Uyl in 1967 dat iedereen recht had op zijn eigen auto. Een uitspraak die naar mijn idee totaal niet meer zou passen in het jaar 2013. Een auto gaf toen nog echt een gevoel van status. Ik denk dat dat gevoel van status voor jonge mensen nu minder belangrijk is geworden. In ieder geval in mijn vriendenkring.
In de Verenigde Staten daalde de autoverkoop aan 18 tot 34 jarigen de afgelopen vijf jaar met 30 procent. En ook in Europa zijn de autoverkopen gedaald, in 2012 in een jaar tijd met 8,2 procent. Volgens een onderzoek van de Fietsersbond pakken Nederlanders minder vaak de auto door de introductie van de OV-fiets. Maar natuurlijk heeft ook de economische crisis ermee te maken. Na mijn studententijd is het al lastig om aan een baan te komen, en een auto koop ik sneller als ik meer zekerheid heb. Ook de opkomst van verschillende initiatieven zoals Greenwheels en SnappCar maakt het makkelijk om zonder eigen auto toch de vrijheid te hebben om overal heen te gaan. Helemaal als je in de stad woont. Ik denk dat dit gevoel van keuzevrijheid toch de essentie is voor de daling in auto-aankopen. Vrijheid is niet alleen meer de mogelijkheid om in je eigen bezit op wielen overal heen te rijden, vrijheid is mobiel zijn, gaan en staan waar je wilt, de snelste reisroute zoeken op je 9292-app, de Greenwheels pakken naar Groningen en whatsappen met je vrienden. De auto maakt de wereld kleiner. Internet ook.