Nieuws - 1 januari 1970

Vrieskou goed voor geneeskrachtig zaad

De Parkia biglobosa, een boomsoort die belangrijke is voor de traditionele geneeskunde, is nu nog tamelijk wijd verspreid in Afrika. Delen van populaties worden echter bedreigd door de uitbreiding van steden. Een goede conservering van de zaden in genenbanken is daarom belangrijk, zegt dr. Sibidou Sina.

Sina stelde aan de hand van monsters de genetische diversiteit van de bomen vast. De monster kwamen uit het hele gebied waar de boom voorkomt, van Senegal tot Tsjaad. ‘De boom Parkia biglobosa levert een eiwitrijk pulp, poeder of mosterd van de gefermenteerde zaden. Het is een soort lokaal maggiblokje, en stinkt zo erg dat het eerste monster dat ik meenam uit Burkina werd weggegooid door de technische staf van ons herbarium’, vertelt prof. Jos van der Maesen, hoogleraar Plantentaxonomie en de promotor van Sina. Omdat de diversiteit binnen de populaties heel groot is, is het verzamelen van zaden van tien populaties per land al genoeg om de genetische verscheidenheid te conserveren, zo blijkt uit het onderzoek.
De zaden zijn op zich prima te bewaren. Het frequent openen van potten of zakken in de bewaarplaats, die op vier graden Celsius gehouden wordt, is wel een probleem. Er komt zo steeds wat vochtige lucht bij de zaden. Na onderzoek bij het nationale boomzadencentrum in Burkina Faso (CNSF) concludeerde Sina dat het voor de houdbaarheid van de zaden het best is ze zo min mogelijk uit de containers te halen, en ze te bewaren bij twintig graden onder nul. Dat is helaas nog niet mogelijk in vele genenbanken, waaronder het CNSF. Sina zal bij terugkomst verder werken aan de verbetering van de protocollen van dit Burkinese instituut, opdat ook bewaring op lange termijn wordt gegarandeerd. / HB

Dr. Sibidou Sina promoveerde op 8 maart bij prof. Jos van der Maesen, hoogleraar Plantentaxonomie.