Nieuws - 13 september 2001

Vrees voor bijwerking extra ijzer bij bloedarmoede ongegrond

Vrees voor bijwerking extra ijzer bij bloedarmoede ongegrond

In Oost-Afrika heeft driekwart van de kinderen bloedarmoede. De goedkoopste manier om daar iets aan te doen is kinderen meer ijzer geven, maar onderzoekers dachten dat daar wel eens ernstige bijwerkingen aan vast zouden kunnen zitten. Die angst is overbodig, ontdekte een Wageningse aio.

Een belangrijke oorzaak van bloedarmoede in Afrika is malaria. Malaria wordt veroorzaakt door een parasiet die via stekende muggen in het lichaam terechtkomt en zich voedt met ijzerhoudende moleculen in het bloed. Onderzoekers vreesden dat je via het toedienen van extra ijzer aan kinderen de parasiet in feite van extra voeding voorziet, en daardoor bijvoorbeeld het aantal malaria-aanvallen vergroot.

Drs. Hans Verhoef gaf meer dan driehonderd Keniaanse kinderen met bloedarmoede ijzer of een placebo. Na twaalf weken kwam de bloedarmoede nog maar bij 36 procent van de kinderen voor. Van de kinderen die ijzer kregen, had dertig procent last van malaria-aanvallen. Bij de kinderen die geen ijzer kregen was dat een procent minder. "Het risico van extra ijzer is dus te verwaarlozen", aldus Verhoef. "Je kunt veilig bloedarmoede bij kinderen bestrijden door extra ijzer aan hun eten toe te voegen." Verhoef stelt zich voor dat fabrikanten ijzer door ma?smeel en tarwemeel kunnen mengen. "Als je gaat werken met pillen heb je ook distributie nodig. Die is waarschijnlijk duurder dan de pillen zelf." | W.K.

Hans Verhoef promoveerde op 7 september bij prof. dr. ir. Frans Kok, hoogleraar Voeding en Epidemiologie, en prof. dr. Clive West, bijzonder hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Nijmegen.