Nieuws - 6 maart 2012

Vosje Tim op ganzenjacht

Joep, Loes en Tim gaan de komende maanden op ganzenjacht. Wie deze drie musketiers zijn? Niet de topschutters van de jagersvereniging, maar drie vossen. Een van de dieren is gevangen door student Bos en natuurbeheer Tim Breur. De vos werd naar hem vernoemd, kreeg een zendertje en werd weer uitgezet.

vosje.jpg
De groeiende grauweganzenpopulatie veroorzaakt jaarlijks vele miljoenen schade in de landbouw. De komende vijf jaar moet het aantal ganzen van 200.000 naar 100.000 worden teruggebracht.
Al eerder bleek dat het verjagen of afschieten van de vogels geen effectieve maatregelen zijn. Het Faunafonds wil nu, in samenwerking met Bureau Mulder-Natuurlijk en Sovon Vogelonderzoek, onderzoeken of het inzetten van de natuurlijke vijand van de grauwe gans, de vos, een beter resultaat zal hebben.
Halsband
De Wageningse student Bos en natuurbeheer Tim Breur heeft tijdens zijn stage geholpen bij het vangen van de vossen in natuurgebied de Gelderse Poort in de omgeving van Nijmegen. De diertjes kregen een halsband met een zender en zijn weer uitgezet.

De komende maanden zal Breur helpen bij het tellen van de grauwe ganzen en hun legsels opsporen en controleren. Later in het broedseizoen worden de ganzenfamilies met kuikens wekelijks geteld. Breur: 'Ik ga onderzoeken welk type ganzennesten kwetsbaarder zijn voor predatie. Met de vossen heb ik eigenlijk niks meer te maken.' Met de gegevens uit Tims onderzoek en de informatie die de halsbanden van Joep, Loes en Tim leveren, wordt gekeken of en in hoeverre de vos het broedsucces van de grauwe gans bepaalt.
Het veldwerk is erg afwisselend, aldus Breur. 'Eerst middenin de nacht op pad om vossen te vangen. En nu dan op zoek naar de ganzennesten. De ene dag baan je je in een wetsuit een weg door de blubber, terwijl je de volgende dag door het riet loopt.' Dat trok de aandacht van televisieprogramma EenVandaag, die een item wijdde aan de vossen. Voor Breur waren zijn '15 minutes of fame' erg snel voorbij: 'Ik was alleen maar toevallig in beeld met de vos die we gevangen hadden. Je hoort me zelfs niet praten.'

Tim Breur met 'zijn' vos


Vooronderzoek
Het onderzoek betreft feitelijk nog een vooronderzoek. De onderzoekers kijken of de invloed van de vos op broedende ganzen ├╝berhaupt wel te onderzoeken is. Als dat het geval is wil het Faunafonds het onderzoek naar het inzetten van de vos als natuurlijke bestrijding tegen de grauwe gans uitbreiden.

Het fragment in EenVandaag: