Nieuws - 10 oktober 2014

Voorwaardelijke werkstraf voor Argo-barman

tekst:
Roelof Kleis

De Argo-barman die twee Ceres-leden met een zaklamp sloeg heeft een voorwaardelijke werkstraf van veertig uur gekregen. Hij moet bovendien beide slachtoffers 250 euro betalen.

Het akkefietje vond in augustus plaats tijdens een feestje bij de roeiclub ter gelegenheid van de bestuurswissel. De beide Ceres-studenten waren als introducee op het feest aanwezig. Toen de gelegenheid zich voordeed ‘brasten’ de Ceres-leden voor de grap een schilderij dat aan de wand hing. De twee werden op de Grebbedijk achterhaald door de 22-jarige barman. Daarna liep de grap uit de hand.

De twee Ceres-studenten zeiden dat het een grap was en dat Argo het schilderij terug kon krijgen voor tien bier. De twee waren op dat moment overigens al flink in de lorum. Een van de twee verklaarde tegenover de politie dat hij negen bier en/of whisky’s op had. De barman was wel nuchter. Na wat duw- en trekwerk mepte hij een paar keer flink met zijn maglite zaklamp. Beide slachtoffers liepen hierbij verwondingen op.

De barman zegt dat hij in paniek was en uit zelfverdediging handelde. Hij was bang geworden toen een van de beide jongens hem van achteren bij de keel greep. De advocaat  van de barman gooide het daarom op noodweer. Volgens de advocaat heeft de barman gedaan wat je moet doen. ‘Als je steelt neem je het risico dat je klappen krijgt. Mijn client heeft in een reflex geslagen. Dit is zeker geen poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.’

De officier van justitie denkt daar anders over. ‘De verdachte realiseerde zich dat het meenemen van het schilderij een grap was. Desondank heeft hij de slachtoffers met de maglite op het hoofd geslagen. Er is hier sprake van opzettelijk slaan. Een van de slachtoffers had een snee van zes centimeter. Er is veel bloed gevloeid. De verdachte heeft de situatie volstrekt verkeerd ingeschat. Dit is geen noodweer. ’ Zij eiste daarom een werkstraf van 140 uur.

De Argo-barman komt er uiteindelijk met een veel mildere straf van af. Volgens de rechter is er weliswaar sprake van mishandeling, maar niet van een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Het beroep op noodweer wees hij van de hand. En zo kreeg de barman (op zijn verjaardag!) veertig uur voorwaardelijke werkstraf opgelegd. Bovendien moet hij de Ceres-studenten 250 euro elk betalen.