Student - 10 oktober 2014

Voorwaardelijke werkstraf voor Argo-barman

tekst:
Roelof Kleis
9

De Argo-barman die twee Ceres-leden met een zaklamp sloeg heeft een voorwaardelijke werkstraf van veertig uur gekregen. Hij moet bovendien beide slachtoffers 250 euro betalen.

Het akkefietje vond in augustus plaats tijdens een feestje bij de roeiclub ter gelegenheid van de bestuurswissel. De beide Ceres-studenten waren als introducee op het feest aanwezig. Toen de gelegenheid zich voordeed ‘brasten’ de Ceres-leden voor de grap een schilderij dat aan de wand hing. De twee werden op de Grebbedijk achterhaald door de 22-jarige barman. Daarna liep de grap uit de hand.

De twee Ceres-studenten zeiden dat het een grap was en dat Argo het schilderij terug kon krijgen voor tien bier. De twee waren op dat moment overigens al flink in de lorum. Een van de twee verklaarde tegenover de politie dat hij negen bier en/of whisky’s op had. De barman was wel nuchter. Na wat duw- en trekwerk mepte hij een paar keer flink met zijn maglite zaklamp. Beide slachtoffers liepen hierbij verwondingen op.

De barman zegt dat hij in paniek was en uit zelfverdediging handelde. Hij was bang geworden toen een van de beide jongens hem van achteren bij de keel greep. De advocaat  van de barman gooide het daarom op noodweer. Volgens de advocaat heeft de barman gedaan wat je moet doen. ‘Als je steelt neem je het risico dat je klappen krijgt. Mijn client heeft in een reflex geslagen. Dit is zeker geen poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.’

De officier van justitie denkt daar anders over. ‘De verdachte realiseerde zich dat het meenemen van het schilderij een grap was. Desondank heeft hij de slachtoffers met de maglite op het hoofd geslagen. Er is hier sprake van opzettelijk slaan. Een van de slachtoffers had een snee van zes centimeter. Er is veel bloed gevloeid. De verdachte heeft de situatie volstrekt verkeerd ingeschat. Dit is geen noodweer. ’ Zij eiste daarom een werkstraf van 140 uur.

De Argo-barman komt er uiteindelijk met een veel mildere straf van af. Volgens de rechter is er weliswaar sprake van mishandeling, maar niet van een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Het beroep op noodweer wees hij van de hand. En zo kreeg de barman (op zijn verjaardag!) veertig uur voorwaardelijke werkstraf opgelegd. Bovendien moet hij de Ceres-studenten 250 euro elk betalen.  

Re:acties 9

 • werkgever

  Ach, welk werk ga je als academicus in de nabije jaren zoeken dat zo'n verklaring nodig is, of indien opgevraagd negatief uitvalt. Afwijzing bij een sollicitatie als onderzoeker naar geweld tussen tomatenplantjes?

  Reageer
 • Gerritje

  Die 500 euro boete mag dan als een lachertje klinken, het is wel een veroordeling voor mishandeling. Dat betekent volgens mij dat er op zijn Verklaring Omtrent Gedrag (VOG, vroeger: strafblad) een veroordeling voor mishandeling prijkt.

  Veel succes met solliciteren!

  Reageer
  • Wakker Vlees

   Tsja, hij had ook gewoon mee kunnen doen in het spel, en 10 bier kunnen geven.

   En voordat er weer reacties komen dat het diefstal was of dat de Ceresleden hun verdiende loon kregen, gedane zaken maken geen keer, de rechter heeft besloten, en alleen met hoger beroep kan dit nog verholpen worden. De vraag is alleen of dat enig nut zal hebben.

  • Wakker Vlees

   En ik ken de het Argolid, hij weet precies hoe deze spelletjes gaan...

 • Jankdan.

  Och, ik zal ongetwijfeld kortzichtig zijn.

  Maar naast kortzichtig ben ik ook principieel. En ik vind dat je van een corpslid wel wat meer mag verwachten qua gedrag.

  Daarom verbaas ik me erover dat de grotere en negatieve verhalen over dronken mensen die IK hoor/lees, dronken Ceres leden betreft.

  Ik denk dan aan bovenstaand verhaal, de dames die een leenauto ergens op de nude dumpten maar ook klagende klasgenoten die moesten samen werken met een corpslid die na een feestje niet kwam opdagen.

  Goed, je kunt je afvragen of Ceres dan niet gewoon verdomd goede feestjes geeft. Maar ik denk dan terug aan de AID waar ceres heel trots over haar corps zijn vertelt, over haar relatie met defensie en tradities... en dan vind ik dat achteraf toch allemaal maar lachwekkend klinken.

  Reageer
 • Wakker Vlees

  @Jankdan

  Leuke anekdote over een auto met meisjes en kots. Het is alleen behoorlijk kortzichtig om op basis daarvan een vereniging van 600+ Leden over één kam te scheren. Een ongefundeerde argumentatie dus.

  Reageer
  • GT

   inderdaad, 'and now something completely different'

 • Roelof Kleis

  @WakkerVlees: dank je, ik heb het verbeterd in maglite

  Reageer
 • JH

  Wat een fopstraf. Bewust het risico nemen iemand te vermoorden (want dat doe je, als je iemand met een loodzware maglite op het hoofd timmert) en wegkomen met een boete van 500 euro; echt schandalig. Ik zou de slachtoffers zeker aanraden in hoger beroep te gaan.

  Reageer
  • Jankdan

   Grappig. Ik vond het juist belachelijk dat ze een aanklacht hebben ingediend. Het zou een 'grapje' zijn wanneer ze ongemerkt een schilderij stelen. Niet wanneer ze er in een dronken bui mee vandoor rennen. Blijkbaar hebben ze zelf ook lopen duwen en trekken. Wat ik redelijk laf vind: 2 tegen 1. Logisch dat iemand dan in paniek met een zaklamp gaat slaan.

   Maar misschien komt dat ook doordat ik een slecht beeld heb gekregen van Ceres. Een aantal tweedejaars hebben afgelopen jaar namens Ceres een auto gehuurd van een klein particulier bedrijf in Wageningen. De meiden hebben de auto (die naar kots en alcohol stonk) ergens op de hoek van de Nude gedumpt en sleutel door de brievenbus van een ander autobedrijf gegooid. De beste man is de hele ochtend zijn auto kwijt geweest, terwijl iemand anders de auto voor die ochtend ook wilde huren...

 • Tranquil

  Nou resource ik ben ook heel benieuwd naar hoe een blacklight zaklamp eruit ziet. Het is een maglite of nog bekender als de ********!

  Reageer
  • Nicolette Meerstadt - webredacteur

   Gaarne geen toespelingen meer doen op de identiteit van de dader. Zulke reacties zal ik aanpassen of verwijderen.

 • MiBo

  Tsja, een grap of niet, van andermans spullen hoor je met je fikken af te blijven. Een tegenreactie (een 'ferme tik' is in een dergelijk geval zélfs gelegaliseerd, als ik het wel heb) is dan niet onlogisch. Al nam de barman deze kreet misschien iets te ruimhartig op... Anyway een volgende keer misschien een iets originelere grap verzinnen, waar iedereen om kan lachen?

  Reageer
  • Anna

   Volgens mij ben jij niet bekend met het principe van brassen? Het idee is dat verenigingen dingen van elkaar 'jatten' om ze vervolgens terug te kunnen verdienen (bijv. door een gezamenlijke lunch te organiseren). Het doel hiervan is om de integratie tussen verschillende verenigingen te bevorderen. Dit is een algemeen bekende traditie onder studenten.

  • Jankdan

   @Anna dus jij zou het prima vinden dat ik, onder het mom van brassen, iets onder je neus vandaan zou stelen zonder dat jij daar iets tegen mag doen?

   Er is toch echt een verschil tussen brassen en lomp een schilderij pakken en ervan door rennen. Vooral wanneer je dan niet je verlies kunt nemen wanneer de barman achter je aan rent en je ook nog inhaalt. Nee, dan gaan we ons met z'n tweetjes verdedigen. Laf hoor.

  • GT

   @ Jankdan

   het is maar eens duidelijk dat jij er niets van hebt begrepen

 • Wakker Vlees

  Het was een Maglite, niet een blacklight. Een blacklight is behoorlijk nutteloos als zaklamp lijkt me.

  Reageer

Re:ageer