Nieuws - 22 februari 2001

Vooroordeel: De Wb-journalist

Vooroordeel: De Wb-journalist

'Volgens mij wordt Wb gecensureerd, zeker als het om artikelen over de reorganisatie gaat.' Of: 'De Wb-journalist weet vaak meer dan ik en dat is soms best handig'.

Op de redactie van Wb weten we wel een aantal vooroordelen te noemen: de Wb-journalist is minder kritisch geworden, ongenuanceerd en de stijl in Wb is te Telegraaf-achtig.

Ing. Erik Toussaint, voorlichter bij Plant Research International, heeft eigenlijk geen vooroordelen over de Wb-journalist. "Maar ik kan wel vertellen wat voor indruk ik heb van de Wb-journalist." Hij noemt als trefwoorden: actief, nieuwsgierig en duidelijk op nieuws uit. "Ik vind dat de Wb-journalist soms op een onverwachte manier, onverwachte onderwerpen aanpakt." Toussaint noemt ook als trefwoorden: constructief en met een open houding. "Daarmee doel ik bijvoorbeeld op het overleggen van de Wb-journalist met degene die ge?nterviewd wordt. Wat ook grappig is: jullie weten vaak meer dan ik en dat bedoel ik op een positieve manier. Soms word ik in Wb geconfronteerd met onderzoeken waar ik zelf nog niets over heb gelezen. Dan is het best handig om door Wb even op bepaalde zaken te worden gewezen."

Ing. Bert Jansen, voorlichter bij Alterra, weet in eerste instantie geen vooroordelen of indrukken te noemen. Als hij echter hoort wat zijn collega bij Plant Research International heeft gezegd, antwoordt hij dat hij zich daar volledig bij aansluit. "Het klopt dat jullie soms artikelen plaatsen over een onderzoek dat bij ons is gedaan, waar ik zelf nog niet van op de hoogte ben. Dan heb ik gewoon de tijd nog niet gehad om het te lezen."

Marijke Visser van de telefooncentrale vertelt dat ze hier even over moet nadenken en belt een dag later terug. "Ik heb de laatste tijd de indruk dat Wb gecensureerd wordt. En dan heb ik het voornamelijk over de berichtgeving over de reorganisatie die nu al een tijd aan de gang is. Ik vind dat er het laatste half jaar veel te weinig kritische artikelen hierover in Wb zijn verschenen. De reorganisatie heeft toch voor heel veel mensen grote gevolgen."

Ir. Saskia Hillenaar, afgestudeerd aan Wageningen Universiteit vraagt zich af wat het Wb is. Als ze echter de naam WUB hoort, gaat er meteen een lampje branden. "Oh, je bent van het universiteitsblaadje. Ik ken niemand die daar werkt, dus heb ik ook geen mening over de Wb-journalist." | E.L.