Nieuws - 21 november 2002

Voorlichtingsdag trekt meer bezoekers

Voorlichtingsdag trekt meer bezoekers

De voorlichtingsdag van afgelopen zaterdag heeft dertig procent meer bezoekers getrokken dan de voorlichtingsdag vorig jaar november. Welgeteld 788 vwo-scholieren en hbo-studenten lieten zich zaterdag in Wageningen informeren over de verschillende opleidingen. Daarmee lijkt een einde te zijn gekomen aan een jarenlange daling.

"Eindelijk weer eens goed nieuws", verzucht drs. Brunet Sloot van de afdeling Communicatie en Marketing over het aantal scholieren en studenten dat zaterdag naar de voorlichtingsdag kwam. Hoewel haar afdeling in jubelstemming verkeert is het natuurlijk nog wel de vraag of dit ook gaat resulteren in meer aanmeldingen. "In ieder geval hebben meer mensen kennis met ons gemaakt", aldus Sloot.

Van de bijna achthonderd bezoekers volgen er ongeveer tweehonderd nu een hbo-opleiding. Zij zouden als 'doorstromer' een MSc-opleiding kunnen gaan volgen. De andere zeshonderd zitten nog op het vwo. Vorig jaar trok de voorlichtingsdag in totaal bijna 600 studenten, het jaar daarvoor kwamen er 700.

Best bezocht waren de opleidingen Dierwetenschappen en Biologie, Plantenwetenschappen en Biologische productiewetenschappen waren het minst in trek. Vooral de excursie naar studentenflat Asserpark sloeg aan. Deze werd voor de tweede keer voor een voorlichtingsdag georganiseerd. Een groep van tachtig jongeren met ouders en vrienden keek rond in de flatkroeg en op ??n van de drie afdelingen die bezocht konden worden. "Op ??n afdeling was men voor de gelegenheid zelfs gezellig aan het koken", meldt organisator Sandra Snel, die zelf Bodem, Water, Atmosfeer studeert. Voor de rondwandeling door uiterwaarden en stad en het bezoek aan het universitair sportcentrum de Bongerd was nauwelijks animo. Snel wijdt dat aan de concurrentie van het bezoek aan de studentenflat. "De excursies waren eenmalig en tegelijkertijd. Misschien moeten we volgende keer zaken combineren", aldus Snel.

Op de voorlichtingsdag bleek ook weer dat een deel van de belangstellenden naar Wageningen komt omdat alleen deze universiteit de studie van hun keuze biedt. Zoals Marloes Holleman, die na haar afstuderen aan het hbo in Deventer waarschijnlijk landschapsarchitectuur komt studeren. "Dat kan alleen hier", licht ze haar keus toe. Eindexamenkandidaat Geert van Eldik zit in een zelfde pakket. Hij laat zich zaterdag voorlichten over de studie Biotechnologie. "Ik wil in ieder geval iets met biologie gaan doen. Wageningen is de enige universiteit met deze studie."

Enkele bezoekers kwamen voor het tweede achtereenvolgende jaar naar de voorlichtingsdag. Inge van der Pas uit Berkel-Enschot, die dit jaar eindexamen doet, weet hierdoor nu wel zeker wat ze gaat studeren. "Voeding en Gezondheid", meldt ze vol vertrouwen. | Y.d.H.