Organisatie - 15 februari 2007

Voorlichting hogeschool verbeterd na klachten

De Keuzegids Hoger Onderwijs en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) bestempelen de voorlichting over een aantal studierichtingen van hogeschool Van Hall Larenstein (VHL) niet langer als ‘misleidend’. Ze wijzen echter nog wel op een paar tekortkomingen.

De Keuzegids en partner ISO beschuldigden eind 2006 enkele hogescholen, waaronder VHL, van misleiding. Met modieuze namen als Forensic Sciences en Applied Animal Sciences zou de hogeschool bij tien van de zeventien studierichtingen de indruk wekken dat het om een complete bacheloropleiding gaat terwijl het slechts afstudeervarianten betreft. Uiteindelijk krijgen de studenten een ander diploma dan hen wordt voorgehouden, oordeelden ISO en de Keuzegids.
‘Wij wilden de boel wakker schudden’, verklaart Frank Steenkamp van de Keuzegids. De redactie bekeek vorig jaar 1900 opleidingen die als bachelor op websites worden aangeboden en toetste vervolgens de officiële registratie. Tientallen studies bleken geen zelfstandige status te hebben bij de Nederlandse Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) of de IB-groep, terwijl de presentatie anders deed vermoeden. VHL behoorde volgens de onderzoekers tot de vier hogescholen die uitblonken in onduidelijke voorlichting.
In augustus vorig jaar bood de Keuzegids haar bevindingen aan bij de HBO-raad. ‘Die reageerde met een nogal slappe brief naar de hogescholen.´, aldus Steenkamp. ‘Toen wij in november merkten dat er nog steeds veel mis was zijn we de confrontatie aangegaan.’
VHL schrok van de kwalificatie misleiding, beaamt Emile van den Bosch, hoofd studentenwerving. ‘Dat is uiteraard nooit onze opzet geweest. Op onze sites bieden we verschillende invalshoeken om tot een studiekeuze te komen.’ Dat je vervolgens een paar maal moest doorklikken om er achter te komen bij welke opleiding je was beland, kon inderdaad verwarring wekken, zegt hij achteraf. ‘Al hebben we van studenten nooit een wanklank gehoord.’
Niettemin heeft de kritiek inmiddels tot de nodige aanpassingen op de websites geleid. De opleidingen waar de majors onderdeel van uit maken worden nu keurig vermeld, zij het nog niet op iedere introductiepagina zoals de Keuzegids verlangt. Volgens Van den Bosch neemt VHL de aanbevelingen van ter harte en doet de hogeschool er alles aan om ook de oranje probleemsignalering weg te poetsen. ‘Het is een kwestie van tijd. Er zit nogal wat werk aan vast.’