Nieuws - 7 juni 2018

Voorbeschouwing GNSK: 'Podiumplek voor Wageningen is mogelijk'

tekst:
Luuk Zegers

Het is bijna zover: vrijdag begint het driedaagse Groot Nederlands Studenten Kampioenschap (GNSK). Wat kunnen we ervan verwachten? Waar liggen de kansen voor Wageningen? En welke stad stoot de huidige kampioen Nijmegen van de troon? Resource sprak GNSK-persvoorlichter Luc Roefs.

© Sven Menschel

Luc Roefs heeft er zin in. ‘In 1999 was het GNSK voor het laatst in Wageningen. Sindsdien is de stad enorm gegroeid, en de universiteit zeker. Dit is een unieke kans om te laten zien hoe wij als kleine stad écht goed georganiseerd zijn op sportief gebied,’ aldus de persvoorlichter van het GNSK-bestuur. Alles wordt uit de kast getrokken, zoals de eerste triatlon ooit op een GNSK. ‘Drie sporten in één... dat is echt een uitdaging als organisatie. Of wielrennen, waarbij we verschillende routes hebben.’

Vorig jaar eindigde Wageningen als vierde, achter Nijmegen, Eindhoven en Groningen. Een knappe prestatie, maar Roefs is ambitieus. ‘Ik denk dat we het dit jaar nog beter gaan doen. We doen met veel sporten mee, dan maak je meer kans om hoger te eindigen. Bovendien spelen we thuis. Bij een sport als wielrennen is dat echt een voordeel. Top drie zou mooi zijn.’ Roefs ziet Nijmegen en Eindhoven als voornaamste concurrenten.

Wageningse kanshebbers
Waar liggen de kansen voor de Wageningse delegatie? ‘Op veel onderdelen doen we mee om de prijzen’, meent Roefs. ‘Bij het Olympisch gewichtheffen hebben we met Douwe Zantinge een topatleet in huis. En Julie von Gruenigen bij de triatlon. Ook de basketbaldames doen mee om de prijzen en de Wageningse handbalvrouwen werden vorig jaar derde. Dit jaar gaan ze winnen.’ Ook bij Ultimate frisbee, schermen, veldvoetbal en wielrennen dicht Roefs Wageningen goede kansen toe.

Elk jaar steunt het GNSK een goed doel. Dit jaar is dat Running Blind, een stichting die mensen met een visuele beperking helpt sporten. Roefs: ‘We willen méér doen dan alleen geld doneren: we willen studenten bewustmaken van deze beperking.’ Om dat te bereiken verzorgt Running Blind clinics op zaterdag, waarbij de GNSK-deelnemers kunnen ervaren hoe het is om als visueel beperkte te sporten.

Heel Wageningen welkom
De organisatie wil de stad er ook graag bij betrekken. Roefs: ‘We hebben Wageningse sportclubs en bewoners uitgenodigd. Het is een studentenkampioenschap, maar heel Wageningen is welkom om te komen kijken.’ Dat kunnen ze bijvoorbeeld doen vanaf de SUSA-tribune (sporthal 4 in De Bongerd), waar ze vrijdag en zondag naar basketbalwedstrijden en op zaterdag naar turnen kunnen kijken. In de WeDay-tent bij De Bongerd wordt gebokst, en de voetbal- en rugbywedstrijden zijn op Sportpark de Zoom.

Ga naar www.gnsk.nl voor speelschema's en meer informatie, of download de GNSK app (Android: GNSK Wageningen, iOS: GNSK).

GNSK feiten en cijfers:

  • Met zo’n 1500 sporters, begeleiders en vrijwilligers is het GNSK het grootste studentensportevenement van Nederland.
  • Er zijn acht sporten die elk jaar terugkeren: badminton, basketbal, handbal, schermen, squash, tennis, voetbal en volleybal.
  • Daarnaast zijn er ook keuzesporten. Dat zijn dit jaar: beachkorfbal, boksen, gewichtheffen, rugby, triatlon, turnen, ultimate frisbee en wielrennen.
  • Drie van die keuzesporten maken hun GNSK-debuut: gewichtheffen, triatlon en turnen.
  • De campus, inclusief De Bongerd wordt omgebouwd tot een groot festivalterrein.
  • Het is het tweede GNSK in Wageningen.

Lees meer