Wetenschap - 1 januari 1970

Vooral ‘lekker eten’ houdt mensen bezig

Vooral ‘lekker eten’ houdt mensen bezig

Vooral ‘lekker eten’ houdt mensen bezig


Als consumenten over eten praten gaat het vooral over de smaak van voedsel.
Dat blijkt uit een onderzoek van een Wageningse promovenda. Uit
groepsdiscussies met in totaal dertig representatieve Nederlanders bleek
dat ‘lekker eten’ het belangrijkste onderwerp van gesprek was.

,,We zijn met drie groepen van ongeveer tien consumenten om de tafel gaan
zitten om te praten over voeding’’, zegt ir Sonja van Dillen. ,,We hoopten
dat we zo zouden horen over wat mensen aan voeding interessant vinden, en
waar ze graag meer over willen weten.’’ Die informatie is interessant voor
huisartsen, diëtisten en andere professionals die consumenten moeten
voorzien van informatie over voeding.
De drie groepen die Van Dillen onderzocht verschilden in leeftijd. Er was
een groep jongeren, een groep in de leeftijd van dertig tot vijftig jaar en
een groep ouderen. ,,De jongeren waren niet zo bezig met voeding’’, zegt
Van Dillen. ,,De mensen in de middelbare leeftijd hadden vaak kinderen en
voelden zich verantwoordelijk voor wat ze hun kinderen te eten gaven. De
ouderen tenslotte hadden moeite om de ontwikkelingen bij te benen. Ze
wisten zich geen raad met termen als ‘functional foods’ en ‘genetische
modificatie’.’’
Van Dillen werkt inmiddels aan een nieuwe publicatie, die is gebaseerd op
een enquête onder zeshonderd consumenten. De vragen die ze daarin stelde
waren gebaseerd op dingen die in de gesprekken met de groepen naar boven
kwamen. Hoewel Van Dillen de resultaten nog aan het verwerken is, heeft ze
al wel gemerkt dat jongeren in ieder op één punt toch geïnteresseerd zijn
in voeding. ,, Afvallen, er beter uitzien en beter presteren in sport door
voeding vinden ze wel interessant. Als je jongeren wilt bereiken, zou je
het vooral over die boeg moeten gooien.’’ |
W.K.

Re:ageer