Nieuws - 6 juni 2002

Voor goede olie hoeft haring zijn kop niet te verliezen

Voor goede olie hoeft haring zijn kop niet te verliezen

De vis begint aan de kop te stinken, zegt het spreekwoord. Daarmee wordt bedoeld dat als corruptie, wreedheden en misdaad een land verzieken, dat meestal komt doordat de bestuurders ervan niet deugen. Op onderzoeksinstituut RIVO ontdekte een promovenda echter dat het spreekwoord ook letterlijk klopt. Visolie uit koppen bederft sneller dan olie uit andere delen van de vis.

"Jaarlijks is de Nederlandse haringverwerkende industrie goed voor 27.000 ton visafval", zegt Isabel Aidos, die ook aan de sectie Proceskunde is verbonden. "Het meeste daarvan exporteren we naar Duitsland en Denemarken, waar fabrieken er voedingssupplementen of veevoer van maken. Tijdens het transport bederven de vetzuren in de vis. Wij onderzoeken nu of we de visresten niet meteen kunnen verwerken."

De proeven die de proceskundige op pilotschaal doet, verlopen voorspoedig. Aidos maakt ruwe visolie uit haringresten, en die blijft ? mits donker bewaard ? op kamertemperatuur honderdzestig dagen goed. "Met deze techniek kunnen we de afnemers betere grondstoffen garanderen", zegt Aidos. "Waarschijnlijk is het ook economisch aantrekkelijker om visolie te exporteren in plaats van visresten. Zeker nu steeds duidelijker wordt dat visvetzuren goed zijn voor de gezondheid."

Omdat Aidos onderzoeksverslagen vond die beweerden dat vissenkoppen meer gezonde vetzuren bevatten, onderzocht ze of het de moeite loonde om koppen apart te bewerken. Dat was niet het geval. "De hoeveelheid vetzuur was gelijk. We ontdekten ook dat olie van vissenkoppen sneller bederft." Waarschijnlijk komt dat doordat er in de koppen enzymen zitten, die in de olie terechtkomen en het bederf versnellen. Bovendien bevatte de olie minder vitamine E.

Als Aidos de olie uit alle resten perste, inclusief de koppen, bleven de ongewenste verschijnselen achterwege. "Dat komt goed uit. Het proces was misschien te gecompliceerd geworden als je eerst visresten moest gaan sorteren." | W.K.