Student - 30 augustus 2007

Voor altijd een onvoldoende op internet

Sommige docenten zetten cijfers van studenten op internet. De resultaten staan soms jarenlang online, inclusief naam en studentnummer. Niet de bedoeling, zeggen universiteiten en hogescholen.

‘Monique’ zakte in 2003 voor een tentamen van Arend-Jan Boekestijn, docent aan de Universiteit Utrecht en parlementariër voor de VVD. Ze staat met achternaam en al op internet, net als haar jaargenoten.
Boekestijn: ‘Ik heb veel met internet gewerkt. Daardoor wisten studenten al binnen acht uur of ze hun tentamen hadden gehaald. Je moet geen koudwatervrees hebben voor zulke toepassingen, alleen horen de cijfers direct na de blokperiode verwijderd te worden. Ik dacht dat ik alles eraf had gehaald, maar er is kennelijk iets misgegaan.’
De cijferlijst valt niet via Boekestijns website vinden, maar wie toevallig de naam van zijn studenten intikt op Google, stuit er vanzelf op.
‘Dit is niet de bedoeling’, zegt een woordvoerder van de HBO-raad. Ook universiteitenvereniging VSNU vindt dat tentamenuitslagen altijd geanonimiseerd moeten worden en gaat de kwestie intern bespreken.