Organisatie - 1 januari 1970

Volkskrant helpt studenten aan gas, water en licht

Een telefoontje naar de Volkskrant helpt soms beter dan uren bellen en brieven schrijven met energiebedrijf Nuon. Direct na de publiciteit in het dagblad is de Nuon met de bewoners van het studentenhuis in Renkum in gesprek gegaan. Deze week hebben ze mogelijk weer gas, water en licht.

Bij de bewoners van studentenhuis Carols Paradise werd eind oktober gas, water en licht afgesloten wegens een betalingsachterstand. De schuld van 24 duizend euro was ontstaan doordat de verhuurder al drie jaar de rekening niet betaalde, terwijl de studenten wel iedere maand hun huur, inclusief servicekosten, overmaakten.
De negen bewoners proberen zich een beetje warm te houden met kachels op butagasflessen, die ze ook gebruiken om te koken. Voor spoelwater hebben ze een duizendlitertank gehuurd, drinkwater halen ze bij de buurvrouw en voor een paar lampen en de tv hebben ze een aggregaat.
‘Om de Nuon onder druk te zetten hebben we de krant gebeld. Dat hielp, want vlak na de publicatie kwam er een bemiddelaar langs’, vertelt bewoner Bas van de Waterbeemd. Op dit moment praten de partijen over een schikkingsvoorstel, waarbij de bewoners een aansluiting op hun eigen naam krijgen. ‘We gaan onder protest akkoord. De Nuon wil namelijk het geld van ons hebben dat we sinds juni apart hebben gezet voor de energierekening, terwijl de Nuon dat eigenlijk bij de verhuurder moet halen.’
De huisbaas is echter door niemand te bereiken. Van de Waterbeemd voelt zich door de koude weersomstandigheden gedwongen toch akkoord te gaan. ‘Maar het is duidelijk dat de Nuon grove fouten heeft gemaakt. Dat ze het gereserveerde geld willen hebben voelt als afpersing, omdat ze ons eerst in de kou hebben gezet. Maar ik ga ervan uit dat we deze week weer worden aangesloten.’ / YdH