Nieuws - 13 september 2012

Vogels vangen in Zwitserland

tekst:
Gastredacteur

Wie? Tim, MSc student Biologie
Wat? Stage aan de Universiteit van Zürich
Waar? Bij de lsg evolutiebiologie, op de campus en in het veld.

28-Tim-Heusschen-HEW.jpg
'Het veldwerk was het tofste. Ik moest jonge waterspreeuwen vangen, ringen en bloed afnemen. We gingen vaak hele dagen het veld in, van negen tot vijf, en we deden meerdere nesten per dag. De jonge vogels werden gevangen op het nest, de ouders met fijnmazige netten. Zeker het vangen van de volwassen dieren was soms erg lastig, want het zijn snelle, slimme beesten.
Mijn mooiste ervaring was toen we een nest vonden onder een spoorbrug, zes meter hoog midden boven een kleine rivier. Eén van de jongen, een pluizenbol die nog niet kon vliegen, viel in het water toen mijn begeleider 'm uit het nest haalde. Ik rende als een gek stroomafwaarts, onderweg mijn jas en trui uit trekkend, en dook de rivier in om hem te redden. Met wat tissues hebben we hem afgedroogd. Een paar weken later, toen ik alweer in Nederland was, hebben ze hem zien uitvliegen.
De universiteit van Zürich is enorm groot met veel verschillende opleidingen, maar heel leuk. Onderzoekers werken samen met het Zwitserse flora- en faunabeheer, dus er is genoeg te doen voor biologen of plant- en dierwetenschappers. Mijn afdeling was klein en iedereen ging heel relaxed met elkaar om. Ik kon bij veel mensen terecht voor vragen. Daarnaast was er vaak een science lunch. Daar kon je je problemen op tafel gooien, waarna erover gediscussieerd werd.
Zwitserland is een mooi land, maar helaas is alles vrij duur. Ik had enorm veel geluk met mijn kamer. Ik kwam na een grote zoektocht uiteindelijk via mijn begeleider bij twee oud-professoren in huis, die het wel interessant vonden wat ik deed. Ik betaalde daar 500 euro per maand, spotgoedkoop in vergelijking met andere studentenkamers in Zürich. Met voorzichtig winkelen in de supermarkt, een kortingskaart voor het OV en een beurs kom je een heel eind, maar 8 euro voor een biertje of 40 euro voor een uurtje treinen, dat doet wel pijn in je portemonnee.'  MvdH