Nieuws - 27 maart 2008

Voetzoollezer meet welzijn kip

Een automatische kippenvoetzoollezer in slachterijen kan zien of de kippen een goed leven hebben gehad. De vleeskuikens hebben er zelf niets meer aan, maar de gegevens laten wel iets zien over de omstandigheden waarin de dieren leefden.

De Animal Sciences Group heeft samen met pluimveeslachterij Flandrex en Meyn Food Processing Technology een systeem ontwikkeld om in slachterijen op voetzoolkwetsuren te controleren. Een camera bekijkt aan de lopende band de kippenvoetjes, die aan het begin van de slachtlijn worden afgehakt. Met speciale software wordt op deze beelden geteld hoe erg de voetzool beschadigd is en het welzijnsniveau geclassificeerd. Van de voetzoollezer is nu een prototype klaar. Meyn gaat het systeem optimaliseren.
Kippen krijgen huidaandoeningen aan de voet als het strooisel waarop ze lopen nat is en blijft plakken. Aantasting van de voetzool is in Scandinaviƫ al langer een maat voor het welzijn van kippen. Daar tellen en classificeren mensen de huidaantastingen aan de voetzool.
Met de gegevens van de voetzoollezer op de slachtlijn kunnen pluimveehouders worden gewezen op de aandoeningen bij hun kippen. Het mes snijdt aan twee kanten: de pluimveehouder heeft er baat bij als zijn kippen gezond zijn en goed groeien, en de kip is beter af zonder voetzoolpijn.
Het systeem is ontwikkeld met steun van het Europese Welfare Quality project, het ministerie van LNV en het Productschap voor Pluimvee en Eieren.