Nieuws - 17 januari 2008

Voetbalclub blijft Rien Bor boeien

1740_nieuws.jpg
De moederclub van FC Wageningen, de profclub die in 1992 failliet ging, draaide in de eerste helft van de vorige eeuw jarenlang mee in de Nederlandse top. Tweemaal wonnen de amateurs van WVV Wageningen de KNVB-beker. Rien Bor, medewerker marketing internationaal onderwijs bij Wageningen Universiteit, presenteerde maandag 14 januari een boek over de voetbalclub.
Heel veel feiten verzamelden Bor en zijn medeauteur en historicus Arjen Molenaar over WVV Wageningen: elftalopstellingen, uitslagen, doelpuntenmakers. ‘Statistieken zijn bij voetbal erg belangrijk’, vertelt Bor. Ze doken gemeentearchieven in, spitten door stoffige schoenendozen met oude foto’s, en Bor sprak met familieleden van bepalende spelers uit de periode van 1911 – het oprichtingsjaar - tot 1954, toen in Nederland het betaalde voetbal werd ingevoerd.
Het betaalde voetbal op de Wageningse berg beschreven Bor en Molenaar al in 2001. Bor bezocht als kleine jongen met zijn vader wedstrijden van FC Wageningen, en ontwikkelde daar de liefde voor het spel en de sfeer van samenhorigheid daaromheen. Als bestuurslid heeft hij vanaf 1989 nog geprobeerd de club weer uit de rode cijfers te krijgen. Daarnaast vindt hij het leuk om te schrijven.
Het eerste boek inspireerde hem om de hele geschiedenis uit te zoeken, die begint in 1904 als een stel jongens voor het eerst een veldje huurt van een boer. De club kreeg succes. In 1939 haalde die de KNVB-beker naar Wageningen door in de finale PSV met 2-1 te verslaan.
Tijdens de zoektocht ontdekte Bor een voetballer die groter had kunnen worden dan Charley van de Weerd, die aanbiedingen kreeg van buitenlandse clubs en tot Wagenings voetballer van de twintigste eeuw is gekozen. Helaas vond deze Willy Zittersteijn in september 1944 bij een bombardement in Ede de dood. ‘Ik had nog nooit van die knaap gehoord, maar hij scoorde veel en stond in de belangstelling voor het Nederlands elftal’, vertelt Bor. ‘Zonder de oorlog was hij zeker Oranjeklant geweest.’ / Yvonne de Hilster

‘Het groen-witte bolwerk’ is te koop bij boekhandel Kniphorst in Wageningen voor 29,95 euro.