Wetenschap - 1 januari 1970

Voedselhulp

Voedselhulp

Voedselhulp

Vluchtelingen uit Kosovo klagen over de kwaliteit van Amerikaanse voedselhulp. Sommige mensen zouden er ziek van worden. Nu gooien mensen de voedselpakketten weg of stoken ze op. Is er geen toezicht mogelijk op de kwaliteit van voedselhulp?


In noodsituaties krijg je te maken met mensen uit allerlei culturen, met hun eigen voedingspatronen. Het is niet alleen een kwestie van eiwit- en calorie-intake. Er kunnen verschillende problemen ontstaan met de acceptatie van voedsel. Mensen zijn niet gewend een bepaald soort voedsel te eten, ze kunnen het moeilijk verteren, er zijn religieuze bezwaren, of ze hebben geen mogelijkheden om het goed klaar te maken. Dat kan het geval zijn bij dry rations - ongekookte bonen, olie, meel, rijst - ze moeten het kunnen koken

Soms krijgen mensen ook wet rations. Bij een soort gaarkeuken kunnen ze dan een bakje eten ophalen, dat ze meteen moeten opeten. Maar dat doe je vooral wanneer het niet anders kan, bijvoorbeeld vanwege de veiligheid of om misbruik tegen te gaan. Mensen willen echter liefst hun zelfstandigheid bewaren en zelf hun eten bereiden. Het is van groot belang dat mensen in een tentenkamp activiteiten hebben. Zo voorkom je afhankelijkheid en passiviteit

Natuurlijk kun je kritiek hebben op de samenstelling van voedselpakketten. Maar je moet opeens een systeem opzetten om duizenden mensen van voedsel te voorzien, in gebieden waarover vaak weinig bekend is. Dan kom je vaak in de praktijk pas tegen hoe je dat in d354e situatie het beste doet. Natuurlijk zijn echte stomme fouten, zoals varkensvlees uitdelen aan moslims, onvergeeflijk

Soms bevat voedselhulp eten van minder goede kwaliteit. Bij giften kan het moeilijk zijn om na te gaan waar het voedsel vandaan komt. Daarbij worden niet alleen per ongeluk fouten gemaakt, maar is het ook denkbaar dat mensen misbruik maken van de situatie. In het verleden is wel voedsel met een verstreken houdbaarheidsdatum als voedselhulp verkocht. Of gedoneerd, want dan kom je er ook mooi vanaf

Ook toen de EU zo veel overschotten had, is niet altijd goed gekeken naar wat voor voedselhulp precies gewenst was. Het zijn toch giften, en dan is het moeilijk om nee te zeggen. Of er is geen tijd om het goed uit te zoeken. Je zou van tevoren van elk volk moeten inventariseren wat de mensen precies eten, om op noodsituaties voorbereid te zijn. De ervaren hulporganisaties weten dat overigens wel van de meeste brandhaarden in de wereld

Ik ben bang dat toezicht op de samenstelling van voedselpakketten te veel bureaucratie met zich meebrengt. Als je alle dozen moet openmaken voordat je de inhoud distribueert, verlies je een hoop tijd. En over het algemeen zijn de grote, internationaal werkende organisaties, zoals het Rode Kruis, Artsen zonder Grenzen en Mensen in Nood, degelijk en betrouwbaar. Daarbij is het risico op problemen met voedselhulp gering. Op dit terrein zul je echter toch risico's moeten nemen, omdat actie meestal geen uitstel duldt


Sluiten van waterkringlopen is groeiende markt

Re:ageer