Nieuws - 3 februari 2011

Voedselcrisis treft Cairo

Inwoners van Egypte geven gemiddeld veertig procent van hun inkomen uit aan voedsel. Daardoor hebben de stijgende voedselprijzen een grote invloed op de levensstandaard van de Egyptische bevolking. Dat blijkt uit een factsheet van het LEI over hoge voedselprijzen.

De voedselprijzen in de wereld zijn op dit moment net zo hoog als ten tijde van de 'voedselcrisis' in 2008, stelt het LEI. Door de misoogsten in Rusland en Oekra├»ne vanwege droogte vorig jaar en door de overstromingen in Australi├ź is het aanbod van granen achtergebleven bij de gestaag groeiende vraag. Weliswaar zijn de graanvoorraden op dit moment groter dan in 2008, zegt het LEI, maar die voorraden zijn niet in handen zijn van landen die veel graan importeren. Nu graanexporterende landen als Rusland exportrestricties hebben doorgevoerd, neemt de prijs op de wereldmarkt verder toe, aldus het instituut.
Een land als Egypte, dat graan importeert, heeft daar veel last van. De voedselprijzen waren daar al erg hoog. Egyptenaren geven gemiddeld veertig procent van hun inkomen uit aan voeding, tegen bijvoorbeeld twaalf procent voor huisvesting. Nu de voedselprijzen stijgen, neemt de inflatie toe. Dat leidt tot geldontwaarding - het Egyptische pond wordt steeds minder waard.
Naast de roep om meer democratie is de hoge voedselprijs een bron van protest tegen de regering voor de arme Egyptenaren. Tijdens de vorige voedselcrisis, in 2008, waren er ook demonstraties en ongeregeldheden in verschillende Egyptische steden.