Organisatie - 1 januari 1970

Voedsel voor maag én hoofd

Kroonluchters, damast en zilverwerk waren er niet, maar het Buffet Pensant is wel een originele manier van filosoferen. En gratis bovendien.

Het Buffet Pensant is een initiatief van Prof. Michiel Korthals van de leerstoelgroep Toegepaste filosofie. Hij organiseerde een serie maaltijden waarbij steeds een filosoof werd uitgenodigd. Tussen de gangen van de eenvoudige maaltijden door bracht de gast een stelling naar voren, waarover de tafelgenoten bij de koffie in discussie gingen. Korthals vond financiering om de toegang gratis te houden.
Woensdag 24 mei ging het Buffet Pensant over het niet-bestaand verband tussen ras en genetica. In Amerika bestaat een bloeddrukmedicijn dat alleen voor zwarten bestemd is. Ook de populariteit van genetische tests in de Verenigde Staten die Afro-Amerikanen een dorpje in Afrika aanwijzen als de locatie van hun roots, versterkt het geloof in een verband tussen genetica en ras.
Maar, vertelde de Engelse filosoof prof. John Dupré tussen de soep en het hoofdmaal, genetica en ras hebben echt weinig met elkaar van doen. Ras is een sociale constructie, een afspraak tussen mensen, en niet meer dan dat. Dupré ziet het begrip dan ook liever vandaag dan morgen verdwijnen. ‘Het concept ras is niet meer dan het verstoffelijkte residu van racisme’, aldus de filosoof, die momenteel de Spinoza-leerstoel aan de Universiteit van Amsterdam bekleedt.
Het buffet over ras en genetica was de laatste van dit seizoen, maar Korthals wil het idee volgend seizoen voortzetten. De maaltijden werden veelal bijgewoond door studenten en promovendi, die zeer te spreken waren over deze culinaire manier van filosoferen. / JT