Nieuws - 13 juni 2002

Voedingsstoffen praten met het lichaam

Voedingsstoffen praten met het lichaam

Haring is vet, en dus gezond. Want vette vis vermindert de hoeveelheid vetten in het bloed, en daarmee daalt de kans op hart- en vaatziekten. De vetten in haring maken zich namelijk vast aan een eiwit in de lever, waardoor de lever meer vetten verbrandt. Tegelijkertijd remmen ze weer een andere stof in de lever, waardoor die minder vetten maakt.

Dat zei prof. Michael M?ller, hoogleraar in de Voeding, Metabolisme en Genomics, tijdens zijn inaugurele rede op donderdag 6 juni. Hij gebruikte de beschermende werking van de Hollandse Nieuwe om aan te geven wat hij precies onderzoekt: de communicatie tussen lichaam en voeding.

Vroeger zagen wetenschappers voeding als simpele grondstoffen voor het lichaam die zich domweg laten verwerken. Dat beeld klopt niet. Steeds vaker blijken stoffen in de voeding te communiceren met eiwitten in de cellen. Zo neemt de dunne darm niet 'zomaar' vetten op, zoals nog steeds in de leerboeken staat. Bij lange vetzuren gebeurt dat pas als ze zich vastmaken aan het eiwit FATP4.

De samenleving heeft behoefte aan kennis over het overleg tussen voedingsstoffen en het lichaam, vindt M?ller. Door de economische welvaart eten we meer ongezonde vetten dan ons lichaam aankan en staat de gezondheid van grote groepen mensen onder druk.

M?ller kan zich voorstellen dat onderzoek als het zijne uiteindelijk uitmondt in een chip, die bijhoudt wat we eten en weet waar onze genen het best op reageren. Die chip zou ons in de supermarkt kunnen adviseren over welke voedingsmiddelen we het beste zouden kunnen eten. M?ller betwijfelt of consumenten trek hebben in zo'n dieetchip. Hij voorziet debatten over de ethische aspecten ervan. | W.K.