Nieuws - 16 april 2015

Voedingsprof Kromhout neemt afscheid

tekst:
Rob Ramaker

Hoogleraar volksgezondheidsonderzoek Daan Kromhout gaat vandaag met pensioen. Bij zijn afscheid constateert hij dat de hoeveelheid ruimte en geld voor langlopend onderzoek enorm is teruggelopen.

Kromhout werd ooit studenten- en jeugdkampioen dammen van Nederland.    

35 Jaar lang volgde Kromhout de gezondheid en het voedingspatroon van honderden mannen in Zutphen. Hij ontdekte dat vette vis en flavonoïden, stofjes die je veel in thee en chocolade zitten, beschermen tegen hart- en vaatziekten.

Maar voor dit soort langlopend onderzoek is nauwelijks nog ruimte, zegt Kromhout vandaag in een interview met Resource. De publieke financiering is enorm teruggelopen en interesse voor voeding en preventie staat op een dieptepunt. Dit gebeurde bij zowel de overheid als collectebusfondsen, zoals de Hartstichting. Wetenschappers zijn afhankelijker van bedrijven die juist mikken op de korte termijn. ‘Terwijl je jarenlang onderzoek moet doen wanneer je, zoals ik, wilt uitvogelen hoe voeding hart- en vaatziekten veroorzaakt.’

Kromhout was sinds 2005 verbonden aan Wageningen Universiteit. Tussen 1968 en 1977 studeerde en promoveerde hij al in Wageningen. Komende maanden werkt Kromhout nog aan de nieuwe richtlijnen goede voeding. Hierbij wordt al het wetenschappelijke voedingsonderzoek samengevat in praktische regels, als: ‘eet twee ons groente’ en ‘wees matig met alcohol’. Kromhout wordt vandaag uitgezwaaid met een symposium over voeding en hart- en vaatziekten.

Het interview met Daan Kromhout staat in Resource nummer 16. Deze ligt vanaf vandaag overal op Wageningen UR in de bakken.Foto: Sven Menschel