Nieuws - 22 oktober 2009

Voedingsmoe

Voeding is hot. Er is een overdaad aan voedingsactiviteiten deze maanden. Na de Week van de Smaak in september, kwam in oktober Food4you. Daarnaast was er informatie over de supplementenindustrie, de invloed van allergeenvrije voeding, het belang van voedingsvezels, het effect van vis op hartfalen en de ijzerverrijking van cornflakes.

Copy_of_5-Boersma-raster.jpg
Het is maar een greep uit alle voedingsartikelen die ons om de oren vliegen. Zelf ben ik werkzaam in het voedingsonderzoek, waardoor ik alles wel met interesse lees. Maar is het de laatste maanden niet een beetje te veel van het goede?
Zelfs de Kinderboekenweek stond in het kader van voeding. Met de kreet: 'Aan Tafel! Eten en snoepen in kinderboeken', worden kinderen de bibliotheken en boekhandels in getrokken. Een beetje kind wil niet aan tafel om te eten, maar wil lekker snoepen. Vandaar misschien wel het geschenkboekje De wraak van het spruitje.
Mijn zoon, een fervent groentenweigeraar, mengde van jongs af aan zijn groente met appelmoes. Dat werkte. Nauwelijks meer gezeik aan tafel. Dit slimme idee dook ook op als project tijdens de Week van de Smaak: het SchoolGruiten, over het eten van groente en fruit op school. Natuurlijk helemaal goed. Stimuleren en introduceren dus die hap.
Ik zet echter mijn vraagtekens bij de informatielawine. Wat is het doel? Mensen aan een gezond eetpatroon helpen? Die zien zo langzamerhand door de bomen het bos niet meer. Wel of geen vis eten? Uit onderzoek blijkt dat dat geen effect heeft op hartfalen. Maar is het voor iedereen duidelijk dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen hartfalen en andere hartziekten, zoals hartinfarcten? Wel of geen pillen slikken? Meer groente en fruit, maar oppassen dat dat ene boekenspruitje geen wraak neemt? En ook nog zorgen voor voldoende afwisseling. Pff...ik word er voedingsmoe van.
Overdaad schaadt. En dat geldt zeker voor voeding./Marelle Boersma