Wetenschap - 18 januari 2007
‘Voedingsadvies op basis van genen weggegooid geld’
‘Ik heb er geen goed woord voor over’, zegt dr. Sander Kersten van de afdeling Humane Voeding. ‘Consumenten die hier hun geld aan besteden, gooien hun geld weg. Een bedrijf dat vertelt dat het aan je genen kan zien hoe je gezond moet eten, belooft iets wat het niet kan waarmaken.’
Onwetenschappelijk, oordeelt Kersten, die zelf actief is op het gebied van de nutrigenomics. ‘We hebben plusminus dertigduizend genen, en velen daarvan zijn betrokken bij de manier waarop ons lichaam omgaat met voedingsstoffen. Op basis van het meten van negentien genen kun je met goed fatsoen geen voedingsadvies formuleren. Consumenten die nu bijvoorbeeld van Sciona het advies krijgen om meer olijfolie te gebruiken omdat olijfolie goed zou zijn voor hart en bloedvaten, hebben voor hetzelfde geld ook genen die het gebruik van veel olijfolie juist riskant maken.’
Het genetische voedingsadvies kost ruim tweehonderd euro.