Nieuws - 29 mei 2015

Voedingsadvies na bloedmeting vitamines

tekst:
Rob Ramaker

Vanaf vandaag kun je een voedingsadvies krijgen dat mede is gebaseerd op een bloedmeting van vier vitamines. Dit zogeheten NutriProfiel is een initiatief van de afdeling Humane voeding en Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Foto: Lori Greig

NutriProfiel meet de concentraties van vier vitamines (vitamine D, B6, B12 en foliumzuur) in het bloed. Daarnaast vullen de deelnemers een korte vragenlijst in, die met een score tussen 0 en 90 toont in hoeverre mensen zich aan de richtlijnen Goede Voeding houden. Eten ze bijvoorbeeld voldoende groente, zijn ze matig met alcohol en sporten ze genoeg. De vragenlijst is gebaseerd op de Eetscore, ontwikkeld door de afdeling Humane voeding. Op grond van de score en de bloedbepaling komt er een gericht voedingsadvies.

Het ziekenhuis gaat NutriProfiel zelf als pilot laten gebruiken door internisten, Maag-Darm-Leverartsen en huisartsen. Doel is bij patiënten vroegtijdig vitaminetekorten en -overschotten op te sporen en te behandelen. Zo worden mogelijk complicaties, als botbreuken of beschadigingen van het zenuwstelsel, voorkomen. ‘Dat is efficiënt omdat we veel zorgkosten voorkomen’, zegt Michiel Balvers, wetenschappelijk medewerker bij het ziekenhuis Gelderse Vallei, ‘en tegelijkertijd behoud je veel kwaliteit van leven voor patiënten.’

Voor 89 Euro kunnen nieuwsgierige consumenten meedoen aan de test. 'Hiervoor krijgt je een bloedonderzoek, voedingsvragenlijst en voedingsadvies waarmee je zelf je voedingspatroon kunt verbeteren,’ zegt Balvers. Volgens Balvers wordt onderschat hoe vaak tekorten van micronutriënten – voedingsstoffen die we in kleine dosis nodig hebben – voorkomen in Nederland. Als voorbeeld noemt hij vitamine D. Afhankelijk van het seizoen kampt 35-60 procent van de Nederlanders met tekorten. Bij kwetsbare groepen kan dit percentage zelfs nog verder oplopen. In de toekomst wordt de test mogelijk uitgebreid met metingen van de mineralen ijzer en magnesium.

Tijdens de lancering afgelopen donderdagmiddag gaven de initiatiefnemers aan dat de test niet is bedoeld natuurlijke variaties tussen personen als afwijkend te bestempelen. Het is belangrijk te waken voor medicalisering, zei klinisch chemicus Jacqueline Klein Gunnewiek van het ziekenhuis Gelderse Vallei. Ze acht de kans hierop overigens niet groot. Wanneer zij bijvoorbeeld hoge uitschieters observeert in het laboratorium, hebben deze veelal duidelijk oorzaken zoals supplementgebruik.