Nieuws - 26 september 2013

Voedingsadvies in Ghana

Wie? Kim van der Molen, masterstudent Nutrition & Health
Wat? Stage bij een voedingscentrum
Waar? Gushegu, in het noorden van Ghana

‘Ik heb stage gelopen bij een voedingscentrum dat ondervoeding bij Ghanese kinderen bestrijdt. Ondervoeding bij kinderen is een probleem in het noorden van Ghana, maar dat komt niet doordat er niet genoeg voedsel is. Het komt meer door eetgewoontes van de bevolking en de onwetendheid van veel jonge moeders. Een algemene opvatting is bijvoorbeeld dat eieren niet goed zijn voor kinderen, terwijl daar juist de nodige eiwitten in zitten.  
Het voedingscentrum nodigde moeders met ondervoede kinderen uit om er een paar weken te verblijven. De kinderen kregen dan goede voeding en tegelijk kregen de moeders voorlichting over gezonde voeding en hygiëne. Mijn taak was om het werk van het voedingscentrum te evalueren. Daarvoor ging ik ook bij mensen thuis langs. Veel van wat ze geleerd hadden, konden ze thuis maar moeilijk in de praktijk brengen. Bijvoorbeeld omdat ze niet aan dezelfde schoonmaakmiddelen konden komen, of omdat iemand anders (een moeder of schoonmoeder) de baas in huis was.
Ghanezen zijn ontzettend aardige en behulpzame mensen, maar als blanke blijf je toch een bezienswaardigheid. Wanneer ik ’s ochtends op de fiets langs een basisschool kwam was het elke keer weer hetzelfde liedje, letterlijk. Want als Ghanese kinderen een Siliminga (blanke) zien, zingen ze een standaardliedje in het enige Engels dat ze kennen: “Siliminga, how are you, I’m fine, thank you!” Ook ben ik wel zo’n dertig keer ten huwelijk gevraagd, soms door totale vreemden die me aanspraken op straat. Er zaten niet echt geschikte huwelijkskandidaten tussen (vooral omdat ze allemaal veertig, vijftig jaar oud waren) dus ik heb elke keer maar vriendelijk bedankt.

Een bijzondere gebeurtenis tijdens mijn verblijf was mijn namegiving ceremony. Zo’n ceremonie is een feestelijke gebeurtenis waarbij een pasgeboren kind bij de kerk of moskee zijn religieuze naam krijgt. Ik was ook actief bij een plaatselijke kerk en daarom werd er voor mij ook een ceremonie georganiseerd. De vrouwen van het voedingscentrum hebben mijn Ghanese naam voor mij bedacht: Maltiti. Dat betekent “zij die komt helpen”.’