Nieuws - 11 maart 2010

Vluchten uit Bolivia

Op het ene moment werd hij bekogeld met stenen in Bolivia; het volgende moment zat hij in Buenos Aires op een terrasje te genieten van het uitzicht. Pascal ten Have, masterstudent bos- en natuurbeheer, bracht zijn stage al rondtrekkend door in Zuid-Amerika.

IMG_3669.jpg
'Het plan was dat ik in Bolivia vijf maanden lang de bosbouwgebieden van lokale boeren zou karteren. De lokale universiteit zou mijn onderzoek betalen en voor een goede werkplek zorgen. Het liep alleen niet zoals gepland. Ik kreeg te horen dat ik alles zelf zou moeten betalen. Daarna werd de universiteit bezet door gewapende, extreem rechtse studenten waardoor ik geen werkplek meer had. Vervolgens werd ik bekogeld met stenen omdat ik zelf links ben. Het was dus niet meer zo gezellig. Toen ik ook nog eens telefonisch gedumpt werd door mijn toenmalige vriendin had ik er echt geen zin meer in. Ik heb toen besloten te vluchten uit Bolivia en te doen wat ik altijd al wilde: een rondreis maken door Zuid-Amerika. 

Korte rokjes
'Mijn eerste bestemming was Buenos Aires, om bij te komen van mijn nare ervaringen. Ik heb lekker veel terrasjes gepakt en genoten van het mooie weer en van het uitzicht op mooie meisjes met korte rokjes. Ik heb goed nagedacht over wat ik nu eigenlijk wilde met mijn stage en besloot toen naar de uitgestrekte wouden van Patagoniƫ te gaan. Daar heb ik in negen nationale parken gewerkt. Ik hielp bij het opleiden en ondersteunen van buitenlanders die een gidsenopleiding volgden. Mijn vrije tijd heb ik doorgebracht in de natuur. Met zware bepakking trok ik de hele dag door de uitgestrekte bossen zonder iemand tegen te komen. De eenzaamheid was niet altijd gemakkelijk.

Ondertiteling
'Ik heb ook nog gewerkt in Santiago. In een getto hielp ik mee bij de organisatie van een filmfestival. De sfeer was heel ontspannen, maar er stonden altijd wel ME-busjes om de hoek. Ik was bijna de enige buitenlander. Omdat ik zowel Spaans als Engels sprak, maakte ik de ondertiteling van de Engelse films. Als ik naar mijn werkplek in de getto liep, werd ik vaak aangesproken. Mensen zeiden dat ik daar niet hoorde en ik beter om kon draaien. Maar ik heb nooit echt problemen gehad. Vanuit Santiago ben ik naar Peru gereisd, waar ik bijna alle toeristenplekjes heb bezocht.
'Ik heb zoveel meegemaakt tijdens mijn stage. Ik ben bedreigd en gedumpt in Bolivia; ik heb ontzettend gechilled in Buenos Aires;  ik ben door de uitgestrekte bossen van PatagoniĆ« getrokken;  ik heb gewerkt in een getto en ik ben toerist geweest in Peru. Nooit eerder heb ik zoveel hoogte- en dieptepunten meegemaakt in zo'n korte tijd.'