Organisatie
Nieuws

Vluchtelingenopvang in Mauritskazerne Ede

Update 16.30 uur: Een groot deel van de studenten kan toch blijven wonen in de Mauritskazerne in Ede. Voor de opvang van vluchtelingen heeft de gemeente Ede voldoende aan twee gebouwen, in plaats van de eerder genoemde vier.
Koen Guiking

Foto’s: Edwin van Laar

Eerder meldde Jos van Kroonenburg van het Student Services Centre van de universiteit dat ruim zestig Wageningse studenten in de Mauritskazerne versneld verhuisd werden naar kamers in Wageningen en Bennekom. Op dinsdag 22 september om 16.00 uur kreeg hij echter een telefoontje vanuit Ede dat ze aan twee gebouwen voldoende hadden voor noodopvang voor vluchtelingen.

Op dat moment waren twee van de vier gebouwen al leeg. Er zit dus geen druk meer op om ook alternatieve woonruimte te vinden voor de andere studenten. ‘De studenten die we al een andere woonruimte hebben aangeboden, kunnen daar nog steeds gebruik van maken. Maar voor de andere studenten, waar we niet direct een kamer voor hadden, zoeken we voorlopig niet verder’, aldus Van Kroonenburg.

‘Gebouw 86 was al leeg en in gebouw 85 zaten nog vier mensen. Die twee gebouwen gebruikten we alleen voor piekopvang’, zegt Van Kroonenburg. Een derde gebouw dacht hij voor het eind van deze week te kunnen verlaten en het vierde gebouw eind volgende week. Dat blijkt nu dus niet nodig. In de gebouwen 9 en 10 kunnen studenten voorlopig blijven wonen.

Marta Portell, student Biotechnology, is één van de ruim zestig studenten die nog op de kazerne wonen. Zij heeft een kamer aangeboden gekregen in Hoevestein.

Marta Portell, student Biotechnology, is één van de ruim zestig studenten die nog op de kazerne wonen. Zij heeft een kamer aangeboden gekregen in Hoevestein.

Wageningen University huurt vier panden op het terrein van de gemeente Ede. Eind dit jaar loopt dat contract af, dus eind november moeten alle studenten er sowieso uit zijn. ‘Vrijdagochtend heel vroeg kwam echter het verzoek van de gemeente Ede of we de gebouwen al op korte termijn konden vrijmaken voor de noodopvang van vluchtelingen’, vertelt Van Kroonenburg. De universiteit wilde hier uiteraard aan meewerken en bij de studenten is ook veel begrip. ‘Maar het overvalt hen natuurlijk wel. We willen dit daarom netjes afhandelen’, zegt Van Kroonenburg. De universiteit zet verhuisauto’s in en regelt een nieuwe kamer.

In de twee leeggekomen gebouwen is ruimte voor ongeveer 130 á 140 vluchtelingen, meldt Henk Faas, woordvoerder van de gemeente Ede. ‘Er zijn 70 kamers. In de meeste van die kamers staan twee bedden. Voor noodopvang is dat voldoende.’

Eerder verschenen

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.