Nieuws - 27 augustus 2009

Vliegende schotel blikvanger van Orion

De campus van Wageningen UR krijgt zijn eigen 'Pentagon'. Het nieuwe onderwijsgebouw Orion heeft als grondplan de vijfhoek.

In het oog springend is verder een groot terras driehoog op het zuiden. Dat blijkt uit het ontwerp van architect Joost Ector. De vijfhoek is volgens Ector een mooie variant op de strak vormgegeven vierkante monolieten  Forum en Atlas. Onduidelijk is nog hoeveel geld met de nieuwbouw is gemoeid.
De keuze voor de vijfhoek is voor een belangrijk deel ingegeven door de grote (720 personen) collegezaal van Orion. Die zaal krijgt de vorm van een amfitheater. Binnen een vierkant of rechthoekig gebouw is dat bouwkundig moeilijk in te passen. In de vijfhoek zijn minder grote overspanningen nodig, legt Ector uit. De in kleinere eenheden op te delen collegezaal is de blikvanger voor iedereen die straks Orion binnentreedt. De zaal hangt als een soort vliegende schotel boven de begane grond en bestrijkt de eerste twee verdiepingen.
Opmerkelijk is verder het groene dakterras,  op de derde verdieping boven de collegezalen. Dit dakterras op het (zonnige) zuiden vult de U-vormige binnenruimte van de vijfhoek. Het terras is daarmee in feite een soort groot balkon. Buitenruimte dus, met hoog daarboven een 'dak' van zonwerende lamellen.
Het voorlopig ontwerp is goedgekeurd door de Raad van Bestuur. De ontwerpers zijn al druk bezig aan het definitief ontwerp. Het ligt in de planning om na de bouwvak van volgend jaar te beginnen met de bouw. Twee jaar later wordt het gebouw opgeleverd.