Student - 7 juni 2011
Vlees noch vis
EHEC tiert welig en niemand weet waar de bacterie vandaan komt. Er zit maar een ding op.

Mensen zijn aan het sterven (tot gisteren 23, waarvan 22 in Duitsland) dus raken we met zijn allen volledig in paniek. De hele voedselindustrie dondert in elkaar op basis van een paar vrijblijvende, onzekere voedseladviezen: vermijd sla, tomaat, komkommer, alfalfa, rundvlees (nee!), broccoli, linzen en andere kiemgroenten. Dan blijft er toch niets meer over, man! Waarom die paniek? Volgens het RIVM worden jaarlijks 1.250 mensen ziek van EHEC of verwante E. coli-stammen. Deze uitbraak heeft in Nederland 8 zieken tot gevolg volgens cijfers van gisteren. Heel normaal, of minder dan normaal dus. Hooguit is de kans op dodelijke afloop groter, maar ook dat kan het RIVM niet met zekerheid zeggen (zie nrc.next 7 juni, pagina 2).
Typisch gevalletje mediahype dus. Arme voedselproducenten. Als het geen komkommertijd was geweest zou de hele 'uitbraak' onopgemerkt voorbij zijn gegaan, net als de EHEC epidemie uit 1993 (USA), 1996 (Japan) en 2005 (alhier, in de Filet Americain). Zulke selectie door de grote media kost Nederlandse bedrijven miljoenen. Steak, iemand?