Nieuws - 7 juni 2011

Vlees noch vis

EHEC tiert welig en niemand weet waar de bacterie vandaan komt. Er zit maar een ding op.

Blogger_YK.jpg
Alleen nog maar vlees eten! Mmm, lekkere bio-industrie kippetjes, vette worst, speklappen en steak. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Nog wat havermout en een vitaminepil en je hebt al je macronutriënten binnen. Een maand lang elke dag barbecue tot de EHEC-storm is gaan liggen. 't Weer is er geschikt voor, maar nodig geen vegetariërs uit want dat zijn de grootste sfeersponzen die je kan bedenken. Etiquette leert ons dat over religie en politiek niet geluld wordt omdat dat slechts tot conflict leidt. Voeg daar maar gerust vegetarisme aan toe. De vorige keer dat ik een vegetariër vroeg om een vleesloze topsporter van betekenis te noemen werd het de rest van de barbecue niets meer. Maar goed.
Mensen zijn aan het sterven (tot gisteren 23, waarvan 22 in Duitsland) dus raken we met zijn allen volledig in paniek. De hele voedselindustrie dondert in elkaar op basis van een paar vrijblijvende, onzekere voedseladviezen: vermijd sla, tomaat, komkommer, alfalfa, rundvlees (nee!), broccoli, linzen en andere kiemgroenten. Dan blijft er toch niets meer over, man! Waarom die paniek? Volgens het RIVM worden jaarlijks 1.250 mensen ziek van EHEC of verwante E. coli-stammen. Deze uitbraak heeft in Nederland 8 zieken tot gevolg volgens cijfers van gisteren. Heel normaal, of minder dan normaal dus. Hooguit is de kans op dodelijke afloop groter, maar ook dat kan het RIVM niet met zekerheid zeggen (zie nrc.next 7 juni, pagina 2).
Typisch gevalletje mediahype dus. Arme voedselproducenten. Als het geen komkommertijd was geweest zou de hele 'uitbraak' onopgemerkt voorbij zijn gegaan, net als de EHEC epidemie uit 1993 (USA), 1996 (Japan) en 2005 (alhier, in de Filet Americain). Zulke selectie door de grote media kost Nederlandse bedrijven miljoenen. Steak, iemand?