Wetenschap - 1 januari 1970

Vitamines aan banden

Vitamines aan banden

Vitamines aan banden


De Europese Unie wil het toevoegen van vitamines aan levensmiddelen gaan
reguleren. Dat heeft David Byrne, eurocommissaris voor consumentenzaken,
gisteren in Brussel bekendgemaakt. Een goede zaak?

Prof. Frans Kok, sectie Humane voeding en epidemiologie:

,,Het was een gekkenhuis vandaag. Het ANP heeft er een nieuwsbericht over
op de telex gezet, en dat hebben we geweten. Radio 1, Radio Gelderland en
de Wereldomroep hebben gebeld, en ik heb alles bij elkaar drie kwartier
mediaexposure gehad, schat ik. De media waren door het ANP wel een beetje
op het verkeerde been gezet. Het is niet zo dat Europa het toevoegen gaat
verbieden. In 2005 moet er een wetsvoorstel liggen dat het toevoegen van
vitamines aan maxima bindt, en ervoor zorgt dat de toevoegingen duidelijk
op de verpakking staan aangegeven. Fabrikanten die claims willen maken
moeten dat bovendien met onderzoek kunnen onderbouwen.
Het gaat om voedingsmiddelen als ontbijtproducten waar fabrikanten extra
ijzer aan toevoegen, en om frisdranken waar extra calcium in zit. Het zijn
producten, aldus de EU, die populair zijn bij de gezondheidsbewuste
consument die minder wil eten maar toch voldoende vitamines en mineralen
wil binnenkrijgen. Babyvoeding en dieetproducten vallen buiten de
voorstellen.
Ik vind de voorstellen een goede ontwikkeling. In een aantal Europese
landen is al een soort van zelfregulering die hetzelfde bereikt. Nu gaan we
ernaartoe dat Brussel de zaken harmoniseert. Dat is in ieder geval goed
voor de industrie, die makkelijker over de grenzen kan handelen.
Belangenbehartigers van de industrie hebben zich achter de voorstellen
geschaard. Zij zien de voorstellen vooral als een stimulans om nieuwe
producten te baseren op wetenschappelijk onderzoek.
De Europese consumentenorganisatie BEUC had een paar interessante
voorstellen waar ik me graag bij wil aansluiten. Aan alcoholhoudende
dranken zouden geen vitamines mogen worden toegevoegd, omdat dat indruist
tegen pogingen om alcoholmisbruik tegen te gaan. De BEUC stelt verder dat
we die lijn moeten doortrekken naar voedsel dat te vet, te zout en te zoet
is.
Daar snijdt de BEUC een interessante vraag aan. Welke voedingsmiddelen gaan
we gebruiken als drager voor vitamines? Ik vind candybars daar bijvoorbeeld
absoluut ongeschikt voor. Zo geef je jongeren een totaal verkeerd idee over
wat gezonde voeding is. Dat gebeurt nu bijvoorbeeld met die kauwgom waar ze
vitamines aan toevoegen, waarvoor ze nu de commercials uitzenden.
David Byrne heeft volgens het Financieele Dagblad gezegd dat de nieuwe
wetten consumenten ook moeten beschermen tegen een overdosis aan vitamines.
Bij normaal gebruik, voedselsupplementen niet meegerekend, geloof ik niet
dat Nederlandse consumenten op dit moment gevaar lopen door toegevoegde
vitamines. Maar bij liefhebbersconsumptie zou dat anders kunnen zijn. Je
moet vooral alert zijn op de vetoplosbare vitamines D en A, die zich
makkelijker ophopen in het lichaam en waarvoor de range van veilig gebruik
niet al te wijd is. Zwangere vrouwen moeten oppassen met vitamine A. Daarom
krijgen die ook het advies om geen van lever gemaakte voedingsmiddelen te
eten, want daarin bevindt zich veel vitamine A. Teveel vitamine A is
teratogeen. Dat houdt in dat het afwijkingen bij het ongeboren kind kan
veroorzaken.’’ |

Willem Koert

Re:ageer