Nieuws - 25 januari 2001

Vitamine voor drinkebroers

Vitamine voor drinkebroers

Onderzoekers van de universiteit van Melbourne hebben brouwers geadviseerd om thiamine of vitamine B1 toe te voegen aan alcoholische dranken. Daardoor zouden drinkers minder last hebben van katers en zou het percentage alcoholici dat de hersenziekte Korsakoff ontwikkelt drastisch afnemen.

Vitamine B1 is belangrijk voor zowel het functioneren van hersencellen als de verbranding van alcohol. Braspartijen putten de voorraad B1 uit. Het B1-tekort beschadigt hersencellen. Vooral cellen die herinneringen opslaan zijn er gevoelig voor. Een B1-tekort leidt ook tot de vorming van afzettingen in de hersenen, die bij ziekten als Alzheimer een sleutelrol lijken te spelen.

Dat B1 katers voorkomt is al langer bekend. The Serious Drinker's Guide (www.ozemail.com.au/~gowatson/thiamine.html) adviseert iemand die een fles wijn soldaat gaat maken 200 mg in te nemen. Voor een fles wodka heb je 500 mg nodig. Succes gegarandeerd, aldus The Guide.

B1 heeft echter geen invloed op de andere bijwerkingen van overmatig alcoholgebruik, zoals leverkwalen, darmkanker en hartproblemen. Maar, zo zegt The Drinker's Guide monter, "at least you will be aware that you have them". | W.K.