Nieuws - 1 januari 1970

Viskweek nieuwe prioriteit onderzoekers

De nationale instituten voor visserijonderzoek in Europa verleggen hun prioriteit. Ook het Rivo zal in de toekomst meer onderzoek gaan doen naar aquacultuur - de teelt van vissen en groenten in water - en het economisch en ecologisch beheer van de visserijvloot. Tot nu toe lag de nadruk op onderzoek naar visbestanden.

Dat is de uitkomst van de European Fisheries & Aquaculture Research Organizations (Efaro), een jaarlijkse bijeenkomst van instituutsdirecteuren die vorige week werd gehouden in Renesse onder het voorzitterschap van het Rivo. Efaro vertegenwoordigt circa drieduizend Europese onderzoekers op het gebied van de visserij en de mariene aquacultuur.
Het Directoraat Generaal Visserij van de Europese Commissie meldde tijdens de conferentie dat het Europese onderzoeksbudget voor aquacultuur zal worden verdubbeld vanaf 2007. Het Rivo is een van de instituten die hiervan profiteren, met hun onderzoek naar de kweek van tong, tarbot en kokkelbroed. Het instituut wil in de komende jaren nauw gaan samenwerken met het Franse onderzoeksinstituut Ifremer, met veel expertise op het gebied van schelpdieren, en het Deense Difres, sterk in recirculatiekweek van vis.
Rivo-directeur dr Martin Scholten over de omslag naar aquacultuur: 'De consumentenvraag naar vis kan niet meer door de visserij bediend worden. We zijn ontzettend afhankelijk geworden van import van vis van buiten Europa. De EU heeft dus een belangrijke strategische reden om te investeren in aquacultuur.' Scholten neemt vanaf volgend jaar de leiding over Efaro.
Een andere omslag is de verschuiving van het Europese visserijbeheer van visstandenbeheer naar vlootmanagement. Scholten: 'Nu wordt veelal bepaald hoeveel vis er zwemt in zee, maar we willen veel meer inzicht wil krijgen hoe er gevist wordt, met welke vistuigen en dergelijke, en hoe efficiƫnt en ecologisch dit uitwerkt in de verschillende visserijtakken.' De onderzoeksinstituten hebben in samenspraak met de EU besloten om uitgebreidere ecologische en economische gegevens over de nationale visvloten aan te leveren.
Op de bijeenkomst van Efaro braken Scandinavische onderzoekers een lans voor de ecologische certificering van vis met het Nordic-keurmerk. Hierbij wordt gekeken naar bijvoorbeeld excessief brandstofverbruik, het type trawlers dat wordt gebruikt en hoe er wordt omgegaan met bijvangsten. Daarmee onderscheidt het viskeurmerk zich van dat van het Marine Stewardship Council, dat meer gericht is op de duurzaamheid van een hele visserijtak. Dat prikkelt volgens de Scandinavische onderzoekers vissers onvoldoende om duurzaam te vissen. / HB