Nieuws - 5 juni 2015

Visitatiecommissie lovend over onderzoekschool

tekst:
Albert Sikkema

De internationale visitatiecommissie die afgelopen week de Wageningse onderzoekschool Production Ecology and Resource Conservation (PERC) beoordeelde, was erg onder de indruk. ‘This is the most exceptional school we have ever seen’, stelde commissievoorzitter Volkmar Wolters vanochtend.

De onderzoekschool PERC, waarin planten- en milieuonderzoekers samenwerken, heeft een excellent PhD-programma, vond de commissie. De onderzoeksgroepen binnen PERC zijn allemaal excellent of zeer goed, stelde Wolters. β€˜An exceptional performance.’ De onderzoekproductiviteit en -kwaliteit van vrijwel alle leerstoelgroepen is toegenomen sinds de laatste visitatie vijf jaar geleden, constateert de commissie. En de maatschappelijke relevantie van dat onderzoek is hoog.

Belangrijk was ook dat de onderzoekschool oog heeft voor de voortgang van de postdocs in de onderzoeksgroepen. Dat gebeurt niet op andere Europese universiteiten, aldus Wolters. Verder had PERC een goede samenwerking met het bedrijfsleven – opmerkelijk goed voor milieuwetenschappers, vond de commissie.

PERC is de eerste van vijf Wageningse onderzoekscholen die deze maand worden beoordeeld door een internationale visitatiecommissie. Later volgen de onderzoekscholen Experimentele Plantwetenschappen, Wageningen Institute of Social Sciences, Voeding, Levensmiddelen- en Agrotechnologie (VLAG) en het Wageningen Institute of Animal Sciences.

Alle commissies schrijven een rapport, waarin ook de oordelen staan over de leerstoelgroepen die deel uitmaken van de onderzoekscholen. Die rapporten zijn vermoedelijk in augustus gereed.