Nieuws - 1 januari 1970

Visafslagen moeten afzet bundelen

Visafslagen binnen Europese landen moeten nauw met elkaar gaan samenwerken. Dat is in het belang van duurzame visserij én van de consument, zo blijkt uit een studie van de European Association of Fishing Ports (EAFPA) in samenwerking met het visserijonderzoek van de Animal Sciences Group in IJmuiden (RIVO).

De visafslagen van bijvoorbeeld Urk, IJmuiden en Den Helder in Nederland of Boulogne-sur-mer en Concarneau in Frankrijk, vormen de schakel tussen de traditionele, relatief kleine vissersschepen en de retailers die supermarkten en horeca van vis voorzien. Als zij hun aanbod bundelen kunnen ze beter voldoen aan de vraag van de retailers, stellen de onderzoekers.
'Supermarkten willen een hoge kwaliteit aan verse vis en een gegarandeerd aanbod. Dat kan een enkele visafslag lang niet altijd leveren', zegt RIVO-directeur dr Martin Scholten. 'De verschillende visafslagen kunnen dat wel bereiken als ze hun aanbod aan elkaar koppelen. Als één bepaalde visafslag te weinig aanbod heeft, kan dat worden opgevangen door een andere visafslag.'
Op deze manier kunnen de afslagen voorkomen dat retailers voor hun verse vis overstappen naar de industriële contractvisserij. Dat zou namelijk een slechte ontwikkeling zijn, meent Scholten. 'Het is belangrijk om de traditionele vissersvloten te behouden in Europa. Deze vissers leveren ieder kleine tot middelgrote volumes, en een grote variatie aan vissoorten. Dit is goed voor de consument die dan veel keus heeft, én zo'n visserij is in principe duurzamer dan de grootschalige, industriële visserij, gespecialiseerd op één of een handjevol vissoorten. Daarbij is de kans op overbevissing veel groter. Zo zie je bijvoorbeeld aan de scholvisserij in de Noordzee hoe kwetsbaar een gespecialiseerde visserij is.' De scholbestanden zijn niet meer wat ze geweest zijn en de hele 'scholketen' staat nu onder grote druk.
In de studie naar het functioneren van Europese visafslagen (circa vierhonderd in totaal) staat verder het advies om de rol van visafslagen bij controles op kwaliteit, traceerbaarheid, voedselveiligheid en aanvoerregistratie, vast te leggen in de Europese regelgeving. / HB